Nijerya'da yüzlerce sivil katledildi

Batı Afrika ülkesi Nijerya'da, bazı köylere saldıran motorsikletli, silahlı çeteler en az 200 kişiyi katletti. Çetelerin saldırılarına maruz kalan binlerce kişinin de bölgeden kaçtığı aktarıldı.

Nijerya'da yüzlerce sivil katledildi

Ülkenin kuzeybatısında yer alan Zamfara eyaletinde yaşanan olaylarda, motosikletleriyle köylere gelen silahlı kişilerin köylüleri katlettiği aktarıldı.

Evleri ateşe veren ve ayrım gözetmeksizin sivillere ateş açan motosikletli çetelerin, Zamfara'nın Anka ve Bukkuyum bölgelerindeki köylere yaptıkları baskınlar nedeniyle en az 10 bin kişinin de bölgeden kaçtığı aktarıldı.

Zamfara Circle Koordinatörü Shawwal Aliyu, cumartesi sabahına kadar gömülen cesetlerin sayısının 200'ü bulduğunu ifade etti.

Ülkenin kuzeybatı bölgelerinde son dönemlerde silahlı soygunlar ve fidye için toplu adam kaçırma vakaları yaşanıyor.

Ülkede gerçekleştirilen birçok saldırının motosikletlerle düzenlemesi nedeniyle bazı eyaletlerde motosiklet kullanımı yasaklanmıştı. 

Son yıllarda silahlı grupların saldırılarına maruz kalan kuzeybatı eyaletlerine çetelerle mücadele için binlerce asker yerleştirildi.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı'ndan kınama

Öte yandan Türkiye Dışişleri Bakanlığı’da çetelerin düzenlediği saldırılara ilişkin bir kınama yayınlandı. Yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Nijerya'nın Zamfara eyaletinde düzenlenen saldırılarda yüzü aşkın sivilin hayatını kaybettiği derin üzüntüyle öğrenilmiştir. Bu menfur saldırıları şiddetle kınıyoruz. Saldırılarda hayatını kaybedenlerin aileleri ile dost ve kardeş Nijerya halkına içten taziyelerimizi sunuyoruz.”