Müslümanca Tatil / Muhammed Hadi

Tatil, Müslüman bir fert ve aile için, bir hayırdan diğer bir hayra geçmek olmalıdır. Bir işten yorulunca, diğer bir işle dinlenmek olmalıdır. On bir ay boyunca yoğun bir çalışma temposundan sonra, farklı bir amelle dinlenme şekli...

Müslümanca Tatil / Muhammed Hadi

Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla.

Pandeminin gölgesinde geçen bir eğitim ve öğretim yılının daha sonuna geldik. Türkiye’de okullar tatile girdi. Bu haftalarda, Avrupa’nın bazı yerlerinde de eğitim ve öğretime ara verilecek. Çocuklarımızın karnelerini almalarıyla aileler, memleketlerine gitmenin heyecanı içerisinde. Rabbim tüm ailelere kazasız belasız memleketlerine kavuşmayı nasip etsin.

Tatil denilince, yıllar önce bir camide imamlık yapan kıymetli bir hocamızla aramızda geçen konuşma aklıma gelir. İmama, “yaşınız epey ilerledi, neden emekli olmuyorsunuz?” sormuştum. İmam şöyle cevap vermişti: “Ne yani, emekli olunca namazı, camiyi mi terk edeceğim!“ Evet hocamız haklıydı. Her şuurlu ve bilinçli Müslüman, ömrünün sonuna kadar namazını kılma mecburiyetinde olduğu gibi, elinden geldiği kadar da namazını cemaatle kılmaya gayret göstermelidir. Dolayısıyla, hocamız emekli olunca pek bir şey değişmeyecekti. Bir ömür kulluğa devam etmek, bir ömür Allah’a memur olmaktır inşallah.

Bu dünyada olan memurluğumuz, ahirete intikal edince bitecektir. Ya tenzil-i rütbe ederek yaptıklarımızın acısını çekeceğiz, ya da terfi-i rütbe ederek Rabbimizin lütfuna nail olacağız. Kulluk ve taat, sezonluk bir amel değil, ömürlük bir amel olduğuna göre, tatile gidince de sorumluluklarımızı unutmamalıyız. Ne yazık ki tatil denilince, bir çoğumuz sorumluluklarımızı unutup, nefsimizin istek ve arzularına boyun eğiyoruz. 

Gittiğimiz yerlere dikkat etmeyebiliyor, zamanımızı dikkatli kullanmayıp, tatil süresince de çok fazla zaman israfında bulunuyoruz. Tatilin amaç ve gayesi bu olmamalıdır. Tatil, Müslüman bir fert ve aile için, bir hayırdan diğer bir hayra geçmek olmalıdır. Bir işten yorulunca, diğer bir işle dinlenmek olmalıdır. On bir ay boyunca yoğun bir çalışma temposundan sonra, farklı bir amelle dinlenme şekli...

Tatil süresince imkanları değerlendirip, nazari okumalarımızı çoğaltmalı. 

“De ki: “Yeryüzünde dolaşın ve (Allah) yaratmaya nasıl başlamış bir bakın!” Allah bundan sonra son yaratılışı (ahiret hayatını) da gerçekleştirecektir. Şüphesiz ki Allah her şeye gücü yetendir.”( Ankebut 20)

De ki: “Yeryüzünde dolaşınız da öncekilerin sonlarının nasıl olduğuna ibretle bakınız. Onların çoğu (Allah’a) ortak koşuyordu.”(Rum 42)

Bu nazari okumalar, yaradılışın mükemmelliğine ve yaratıcının kudretine şahit olmaktır. İnsanın, aciz ve zayıf olduğunu idrak etmesi ise, bunu bizatihi müşahede etmesiyle mümkündür.

Tatil, ayrıca bu dünyada misafir olduğumuzu, asıl yurdumuzun beka alemi olduğunun şuurunu bizlere vermeli. Dünyanın fani olduğunun idraki ile, geçici olarak yaşadığımız bu yerlerden asli vatanımıza, anayurdumuza dönüşümüzü bizlere hatırlatmalı. Daha yola koyulurken, gümrük kapılarında kilometrelerce araç kuyruğunun oluşması da mahşeri, yani ebedi dönüşü hatırlatmalı bizlere.

“O gün sanki etrafa yayılmış çekirge sürüsü gibi bakışları perişan bir halde, davetçiye koşarak kabirlerden çıkarlar. O esnada kâfirler: ‘Bu, çok çetin bir gündür!’ derler.” (Kamer 7,8)

Tatil süreci, bir yönüyle de insanın kendisini görme ve tanıma vesilesidir. Bolca tefekkür etmeye zaman bulacağımızdan, kim olduğumuzu ve asli görevimizin ne olduğu sorusunu kendimize çokça sormalıyız. Kendimizi sorguladığımız gibi, akraba bağlarımızı iyileştirmenin vesilelerini oluşturmalıyız.
 
“Kendisi adına birbirinizden dilekte bulunduğunuz Allah’a karşı gelmekten ve akrabalık bağlarını koparmaktan sakının. Şüphesiz Allah, üzerinizde bir gözetleyicidir.” (Nisa 1)

Peygamber efendimiz; “hediyeleşin ki birbirinizi daha çok sevesiniz.” diye buyuruyor. Elhamdulillah, tatil vesilesiyle bu sünneti yerine getirdiğimizi söyleyebiliriz. Peygamber tavsiyesi olan bu güzel hasleti, tatil sonrasında da devam ettirmeli.

Görüldüğü gibi tatil, boş oturup, boş gezmek değil, belki de hayırlı amelleri çoğaltma imkanıdır.

Rabbim dünyamızı hayırlı amel yurdu, ahiretimizi ebedi tatil kılsın inşallah.

Muhammed Hadi / Habernas