Hayatın Motivasyonu: Mana / Muhammed Hadi

“Yeni bir başlangıç için eksik olan nedir” derim ve nihayetinde, motivasyona ihtiyacım olduğunu anlarım. Motivasyonu ne ile ve nasıl yakalayabilirim ki? Benim için tek bir cevap vardır: Mana

Hayatın Motivasyonu: Mana / Muhammed Hadi

Yeni bir yıl ile yeni bir başlangıç... Allah nasip ederse bundan sonra Habernas’ta yazmaya çalışacağım. Rabbimden fayda ve tevfik umuyor; sizlerden dua talep ediyorum.

Yeni bir yılın başlarında, hayatımda değiştirmek istediğim ve değiştirmemiz gereken çokça şeyler gelir aklıma. Ve “nereden başlamalıyım” diye sorarım kendime.

“Yeni bir başlangıç için eksik olan nedir” derim ve nihayetinde, motivasyona ihtiyacım olduğunu anlarım. Motivasyonu ne ile ve nasıl yakalayabilirim ki?

Benim için tek bir cevap vardır: Mana.

Manasını kaybettiğim mücadelenin, kaybedilmiş bir mücadele olduğunu bilirim. Manasını kaybettiğim kardeşliklerin, artık beni ısıtmadığını hissederim. Manasını idrak edemediğim ibadetin, huşusunu bulamamanın sancısı ile sızlanırım. Manasını kaybettiğim aileyle yıkılır, harap olurum. Manasını kaybettiğim maddi kazançlar, beni iflasın eşiğine getirir. Manasını kaybettiğim gelecek, bana acı verir.

Ve şunu da söylemeliyim ki; manası varmış gibi pazarlanan birçok şey, ucuz menfaatlerin, hikmetsiz dizilimlerin şaşalı, şatafatlı göz boyamasından başka bir şey değildir.

Manayı tekrar yerine; olması gereken yere koymalıyız. Bunun için mananın; yaratılış gayesine matuf olduğunu tekrar hatırlamalıyız. Yani fıtratı, doğalı, doğru olanı, hak olanı, hakikati; yani yaratılışın gayesini ve gayeye mebni manayı yeniden hatırlamalıyız.

Belki de mananın yerinde tabularımız vardır. Bilmiyorum, farkında mısınız? Sevdalarımız ve mücadelelerimiz, mana ambalajlı kılıflar giydirilmiş tabularımız olabilir mi?
Ticaret ambalajında, aç gözlülük mü yaptık? Sömürüp ezdik mi? “Alın teri” nedir bildik mi? Araçlarımızı amaç mı edindik? Dünyayı mı köle ettik, yoksa dünyaya köle mi olduk!? “Şüphesiz Allah, müminlerden canlarını ve mallarını, kendilerine vereceği cennet karşılığında satın almıştır.” (Tevbe:11)

Ahiret meselesi ertelenecek, ötelenecek türden bir mesele değildir.

Yaşadığımız hayatta aile ve arkadaş önemli olduğu kadar, ahiretimiz için de özellikle bunlar çok önemli.

Geçmiş aile hayatımız inişli çıkışlı oldu maalesef. Ve bu inişli çıkışlı aile hayatı içinde şekillenen kişiliğimizi kendi kurduğumuz ailelerimize taşıdık. Yani bir anlamda aileyi çocukluluğumuz üzerine bina ettik.

Ama neyi nerede kaybettiğimizi bilmeliyiz. Kaybettiklerimizi, tekrar kaybettiğimiz yerde aramalıyız.

Arkadaş ilişkilerinde de seçici olmalıydık. Kişi zamanla arkadaşlarının ortalaması olur.

Ya siz ortalamayı belirlersiniz; ya da birilerinin ortalaması olursunuz.

İlişkilerimizde Allah için sevmeli; Allah için buğz etmeliyiz.

Rabbim bizlere manalı bir hayat; manalı bir mücadele ve manalı bir son nasip etsin!

Wesselam

Muhammed Hadi / Habernas