Afganistan’ın parasına da el koydu: ABD işgal, katliam ve gasp demek!

Afganistan’da yıllarca sürdürdüğü işgal ile ülkeyi harabeye çeviren, on binlerce insanı katledip, milyonlarca insanı yerinden eden ABD, şimdi de Afganistan’ın parasını gasp ediyor. Biden’nın imzaladığı kararnameye göre Afganistan Merkez Bankasına ait 7 milyar dolarının 3,5 milyar doları, 11 Eylül’de ölenlerin yakınlarına tazminat olarak verileceği bahanesiyle gasp edildi.

Afganistan’ın parasına da el koydu: ABD işgal, katliam ve gasp demek!

ABD, Afganistan’da uğradığı hezimeti hazmedemiyor.

Yıllarca yaptığı katliam ve yıkımlara rağmen Afgan halkının direnişi karşısında ülkeden kaçmak zorunda kalan işgal ordusu şimdide siyasi ve uluslararası ambargolarla Afganistan üzerindeki zulmünü sürdürmeye devam ediyor.

Taliban’ın yönetimi ele geçirmesinden sonra ülkeden apar topar kaçan ABD, Afganistan'a yönelik uluslararası yardımların önüne geçmiş ve Dünya Bankası, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve ABD Merkez Bankası başta olmak üzere Afganistan'ın uluslararası fonlara erişimini engellemişti.

AFGANİSTAN”IN PARASINI NASIL KULLANACAĞINA ONLAR KARAR VERİYOR!

Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamaya göre ABD Başkanı Joe Biden, Kabil'in ABD'de dondurulan 7 milyar dolarının ne şekilde kullanılacağına ilişkin bir başkanlık kararnamesine imza attı.

Biden, imzaladığı kararnameyle Afganistan Merkez Bankasının dondurulmuş 7 milyar dolarının tamamının kullanıma açılmasını ve bu paranın 3,5 milyar dolarlık kısmının insani yardım temelinde doğrudan Afgan halkına aktarılmasına karar verdi.

Biden, kalan 3,5 milyar doların ise 11 Eylül kurbanlarının halen devam eden hukuki süreçleri ve tazminat talepleri için ayrılması yönünde adım attı.

AFGANİSTAN’DA BÜYÜK BİR İNSANİ KRİZ YAŞANIYOR

Afganistan’ı harabeye çevirerek arkasında büyük bir insani kriz bırakan ABD, şimdide Afganların parasını gasp ederek krizin derinleşerek devam etmesine yol açıyor.

Birleşmiş Milletler (BM) başta olmak üzere uluslararası kamuoyu ve yardım kuruluşlarının yaşanan insani dram karşısında yaptıkları bütün çağrılara kulak tıkayan Biden yönetimi, serbest bıraktıkları Afganistan’a ait parayı iyilik gibi sunma gayretine girişiyor.

BM raporlarına göre, Afganistan'da nüfusun yarısından fazlasının açlıkla karşı karşıya olduğu ve son 20 yılın en kötü kuraklığının 9 milyon kişiyi kıtlığın eşiğine getirdiği belirtilirken, nüfusun yüzde 80'den fazlasının ise temiz içme suyuna erişiminin olmadığı  ifade edildi.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından yayımlanan bir raporda da, ülkede insanların sağlığının ciddi şekilde tehlikede olduğu uyarısında bulunarak sağlık hizmetleri için derhal alternatif fon bulunması çağırısı yapılmıştı. Raporda, gerekli acil önlemler alınmadığı takdirde ülkedeki sağlık sisteminin çökeceği belirtildi.

AFGANİSTANIN DURUMU PAMUK İPLİĞİNE BAĞLI

Afgan ekonomisinin çökmesinin büyük bir göçü de beraberinde getireceği uyarısı yapan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’de, Afganistan'ın dondurulan döviz rezervlerinin serbest bırakılması ve Afganistan Merkez Bankasının yeniden devreye sokulması çağrısı yaparak, Dünya Bankası'nı Afganistan'ın yeniden inşası için ayrılan fondan geriye kalan 1,2 milyar doları da derhal serbest bırakmaya davet etmişti.

BM Güvenlik Konseyi'ne verdiği bir brifingte, Afganistan'da durumun ''pamuk ipliğine bağlı'' olduğunu söyleyen Guterres, "Afganların bu fırtınayı atlatmasına yardım etmezsek bölge ve dünya bunun bedelini ağır ödeyecek." şeklinde konuştu.

BM Afganistan Özel Temsilcisi Deborah Lyons ise Afganistan için daha önce 4,4 milyar dolar yardım çağrısı yaptıklarını ancak ilave 3,6 milyar dolara daha ihtiyaç duyulduğunu, 2022 yılı için 8 milyar dolar gerekeceğini söyledi.

Uluslararası kamuoyu; işgalin geride bıraktığı yıkım ve ekonomik krizin atlatılabilmesi ve Afganistan’ın tekrar imarı için, ülkenin gasp edilen paralarının ve dondurulan varlıklarının bir an önce iade edilmesini bekliyor.