Ali Erbaş: İslam karşıtlığı küresel boyutta bir tehdit haline geldi

“27. İlahiyat ve İslami İlimler Fakülteleri Dekanlar Toplantısı”na katılan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, İslam karşıtlığının küresel boyutta bir tehdit haline geldiğini söyledi.

Ali Erbaş: İslam karşıtlığı küresel boyutta bir tehdit haline geldi

Ordu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen toplantıya çevrim içi bağlanan Diyanet İşleri Başkanı Erbaş açılış konuşmasına, toplantının hayırlı kararların alınmasına vesile olması temennisinde bulunarak başladı.

Erbaş, İslam dünyası son birkaç asırdır siyasî, iktisadi ve kültürel bakımdan maruz kaldığı tehditler ve saldırılar yüzünden aradaki ilişkilerin sekteye uğradığına dikkat çekerek, “Özelikle dini bilgi bakımından nesillerin düçar olduğu mahrumiyet, dini kavramların bağlamından koparılarak istismar edilmesine zemin hazırlamıştır. Yıllardır yaşanan terör, tefrika, etnik ve mezhebi çekişmeler, hep aynı sorunun yansımalarıdır.” dedi.

Sahih dini bilgiden yoksun ya da asli kaynaklardan uzak din anlayışlarının toplumda gelişigüzel yer bulmasının, İslam dünyasının sorunlarının başında geldiğini belirten Erbaş, “Bugün küresel boyutta bir tehdit haline gelen İslam karşıtlığı da, dinin doğru anlaşılması alanında yaşanan sorunlardan kendisine malzeme üretmektedir. Bu bağlamda, özellikle son iki asırlık süreçte yeryüzünde yaşananlar iyi analiz edilmelidir. Sömürge düşüncesinin tetiklediği savaşların ve işgallerin sosyal, siyasal, kültürel ve ahlaki yansımaları sağlıklı bir şekilde değerlendirilmelidir. Yaşanan sorunların sebepleri sağlıklı tespit edilemezse, dini hayatın geleceği hususunda kapsamlı, doğru ve onarıcı bir yaklaşım ortaya konulması mümkün olmayacaktır.” diye konuştu.

Erbaş, İslam düşüncesinin temel ilkeleri ve dinamikleri ışığında çağın ihtiyaçlarına göre bilginin yeniden üretilmesi gerektiğini ifade ederek, acilen, varlık tasavvurundan sanata, evren tasavvurundan ahlaka kadar her alanda İslam’ın perspektifini en açık ve güçlü şekilde, evrensel düzeyde ortaya koyacak çalışmalara ihtiyaç olduğunu kaydetti.