Sen Ne Güzel Dostsun, Ramazan / Zahide Abay

Ne güzel arkadaşsın, Ramazan. Ne mutlu o insana ki, seninle dost olmuştur. Ne yazık o insana ki, senden gafil yaşamıştır.

Sen Ne Güzel Dostsun, Ramazan / Zahide Abay

Ne güzel arkadaşsın, Ramazan.

Öncelikle senin gibi bir dostu, arkadaşı hayatıma sokan Rabbime sonsuz hamdu senalar olsun.

Sen gelmeden ne günümüzün ne de soframızın bereketi vardı. Sen bizlere vaktin kıymetini hatırlatıp dedin ki; “vaktinizi değerlendirirseniz gündelik işinizi yapabilir, Allah'ın kelamını okuyabilir, sohbet dinliyebilir, aileniz, eş ve dostlarınıza da vakit ayırabilirsiniz.”

Bize yetmeyen zamanı, tavsiyenle dolu dolu ve bereketli geçirdik.

Normal zaman da yılda bir yada ayda bir açtığımız Kur'an-ı Kerimi gelişinle her fırsatta okuduk, okudukça bir daha okumak istedik. Seninleyken ruhumuz huzur buldu. Kur'an okumaktan doyamaz olduk; cemaatle namaz ve sohbet ayrı bir haz verdi, bizlere.

Sen gelmeden malın bereketi yoktu, harcadıkça eksikler bitmiyordu. Hani denir ya, içinde fakir fukaranın, mazlumun, yetimin hakkı olan malda ve parada bereket olmaz. İşte o güzel tavsiyeyi dinledik, malımızı zekat ile bereketlendirdik, ömrümüzü de tasadduk ile. Bereketsiz olan hanemizden nimetler eksilmez oldu. Seninle fakirin halini anlamayı, tok gözlü olmayı öğrendik.

Senin güzelliklerini saymakla bitmez!

Sen gelmeden akrabalarla bağlarımız zayıftı. Telefonla dahi hatırlarını sormaya üşenir, bir mesajla yetinirdik. Senin muhabbetinden olsa gerek, sen gelince akrabalar evimizde, soframızda, kalbimizde yer aldı, bağlarımız pekişti.

Hani bazen gıybet ve dedikoduya yeltenirdik ya senin vesilenle ibadetlerimize zeval gelmesin diye gıybeti, dedikoduyu terkettik.

Sen gelmeden fakir fukaranın halini anlamaz, yüreğimizde onlara pek yer açmazdık. Seninle şefkat ve merhamet duygularımız daha kabardı. “Yetim Eli” ile yetim ve mağdurların göz yaşlarını sildik, yüzlerine tebessüm, hanelerine “Umut Kapısı” olduk.

Sen ne güzel bir dost ve ne güzel bir arkadaşsın. Seni çok seviyorum! Çevremdekilere seninle arkadaşlık yapmalarını tavsiye ediyorum. Maalesef, kimi ne kadar kıymetli olduğunun farkında değil, kimi ise heva ve hevesleri uğruna sana yanaşmıyor. Kimileri ise çalışmayı bahane ederek senden uzak duruyor. Bilmiyorlar ki seninle arkadaşlık yükünü omuzladıklarında, bedenlerinin bütün azaları onlara hayır adına şahitlik edecek. Yıllarca binbir zahmetle çalışıp geçici dünya için didinip senden gafil olanlar, bilmiyorlar ki seninle arkadaş olmaları halinde, o elde edemediklerinin çok daha güzeline, Reyyan Kapısından geçerek ebedi ahirette kavuşacaklar.

Ne mutlu o insana ki, seninle dost olmuştur.

Ne yazık o insana ki, senden gafil yaşamıştır.

Ey dost, yılda bir defa ziyarete geliyorsun, bir ay çok kısa. Bugün gelişinin 22. günü. Gitmene bir hafta kaldı, gideceğin için şimdiden hüzün kapladı her yanımı. Hüzünlüyüm ey dost; bir daha sana kavuşacakmıyım, acaba.

İlahi, Ya Rabbim! Tıpkı Ramazan gibi, bizi hayra teşvik edip, şerden uzak tutan dostlarla arkadaşlar edinmeyi nasib eyle.

Zahide Abay