PKK'nin Tepeköy Katliamı'nın üzerinden 29 yıl geçti

Tarihler 1992 yılının 26 Haziran günü gösterdiğinde, Şırnak'ın İdil ilçesine bağlı Tepeköy köyünde yola mayın döşeyen PKK, 4 mazlumu katletti. Aradan geçen 29 yıla rağmen PKK'nin vahşeti unutulmazken, şehidler rahmet ve minnetle yad ediliyor.

Kuruluşundan bu yana çok sayıda katliama imza atan PKK, kimi zaman mazlum halkı çocuk, kadın ve yaşlı demeden köy meydanlarında topluca katletti, kimi zaman da camileri basarak vahşi saldırılar gerçekleştirdi.

PKK'nin halka yönelik gerçekleştirdiği saldırılarda hedef gözetmemesi, çocuk ve kadınları da bu saldırılarda katletmesi, binlerce aileye hafızalardan silinmeyen acılar yaşattı.

PKK'nin katliamlarda dolu tarihinden birisi de Şırnak'ın İdil ilçesine Bağlı Tepeköy (Xirabêrepin) köyünde gerçekleşti.

Tepeköy sakinleri, 1992 yılının 26 Haziran Cuma günü tarlalarında biçtikleri buğdaylarını traktöre yükleyip eve dönerken PKK'nin yola döşediği mayına basması sonucu Abdülkerim Özel (34), İbrahim Kartal (28), Hediye Baştuğ (35) ve Menice Kartal (16) şehid olurken, Abdulvahhap Kartal (54), Adila Kartal (57), Sadiye Özel (47), Ali Özel (51), Ayten Özel (51), Taybet Baştuğ da (51) yaralandı.

"Tepeköy Mayın Şehidleri" olarak tarihe geçen şehitler, şehadetlerinin 29'uncu yıldönümünde mezarları başında rahmet ve minnetle anıldı.

"PKK'nin ideolojisini kabul etmediğimiz için saldırıya uğradılar"

90'lı yıllarda, PKK'nin ideolojisini kabul etmedikleri için saldırı ve vahşete maruz kaldıklarını belirten, köylülerden Saffet Saka, "Bugün burada mayın şehidlerini anıyoruz. PKK yolumuza mayın döşedi ve 4 köylüyü katletti. Biz PKK'nin ideolojisini kabul etmediğimiz için canımızı verdik. PKK'nin sosyalist ve komünist ideolojisini kabul etmediğimiz için bu bedeli ödedik." dedi.  

"PKK; gündüz Tepeköy'de, akşam da Susa'da katliam yaptı"

PKK'nin gündüz saatlerinde Tepeköy'de mayın vahşetiyle 4, aynı günün akşamında Diyarbakır'ın Silvan ilçesine bağlı Susa (Yolaç) köyünde de 10 Müslüman mazlumu katlettiğini anımsatan Saka, "Allah o zalimlere lanet etsin. PKK, bu coğrafyada canice, vahşice dindar Kürtleri yok etmek istedi. Biz İslam'a sarıldıkça bizi öldürmeye kalkıştılar, azizlerimizi şehid ettiler." diye konuştu.

"Sözde Kürtleri savunduğunu söyleyen PKK sadece köyümüzde 13 Kürdü katletti"

PKK'nin sözde Kürtlerin savunuculuğuna soyunduğunu, ancak sürekli Kürtleri katlettiğini belirten, Mehmet Şafa Saka, "PKK, sadece köyümüzde 13 Kürdü şehit etti. Kürtlerin savunucusu olduğunu söyleyen PKK'nin Kürtleri katletmesi manidar. Biz köyde çok ambargolarla zorlu günler geçirdik. Elhamdülillah yılmadık, ayaktayız. Şehidlerin kanlarının bereketiyle dava içerisinde ayaklarımız sabit kaldı. 29 yıl önce katledilen mayın şehidlerini rahmetle anıyoruz. Allah onların şehadetini kabul etsin." ifadelerini kullandı.

"Şehidlerimizin tümü birer sahabe gibi güzel ahlaka sahipti"

Şehidlerin, sahabeler gibi yaşadığını dile getiren Saka, "Şehidlerimiz sahabeler gibi seçkin insanlardı. Hangisine bakarsan Mus'ab Bin Umeyr, Hazreti Ömer, Hazreti Ebubekir, Hazreti Osman gibi güzel ahlakları vardı." şeklinde konuştu.

"PKK, yeğenimi ve kardeşimi katletti"

PKK'nin ideolojisini kabul etmedikleri için sürekli saldırılara maruz kaldıklarını ifade eden Tahir Kartal, mayın saldırısında 16 yaşındaki yeğeni Menice ile kardeşi Abdulkerim'in arzuladığı şehadete kavuştuğunu söyledi.

Kartal, şehadetleri yıldönümünde şehidleri rahmetle yad ederek PKK'yi lanetledi.

"Saldırıda bedeninin yüzde 95'i felç kalan Sadiye Özel: Suçumuz sadece dindar olmaktı"

Mayınlı saldırıda diğer yaralılar gibi henüz çok genç yaşta olduğunu dile getiren Özel, amcası, kuzeni ve yeğeninin şehid olduğunu hatırlatarak şöyle konuştu:
"18 yaşımdaydım, gazi oldum. Belden aşağı felç kaldım. Hayatta olduğumuz sürece bu zulmü unutmayacağız. Allah'ın laneti PKK'nin üzerine olsun. Suçumuz onlardan olmamak ve dindar olmaktı."

"Baba Emin Kartal: PKK 16 yaşındaki kız çocuğum Menice'yi katletti!

Acılı baba Emin Kartal, PKK vahşetinin yaşatıldığı olay gününü şöyle anlattı:

"Çocuğum ve köylülerimiz ekin biçmeye gittiler, ekinleri traktöre yükleyip dönerken yolda bir köylüyü almak için durdular. Traktör, PKK mayınının üstünde durmuştu. Onu da bindirip yola koyulunca mayın patladı. 16 yaşındaki kızım Menice bu saldırıda şehid oldu. Hayatımız boyunca bu vahşeti unutmayacağız." dedi.

İLKHA