Macron: Paris ile Ankara arasındaki gerilim son haftalarda azaldı

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, ülkesiyle Türkiye arasındaki gerilimin son haftalarda azaldığını ifade etti.

Macron: Paris ile Ankara arasındaki gerilim son haftalarda azaldı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Avrupa Birliği (AB) zirvesinin düzenlendiği Brüksel'de yaptığı basın toplantısında, Paris ile Ankara arasındaki gerilimin son haftalarda düştüğünü belirtti.

Cumhurbaşkanı Macron, AB ülkelerinin yaz boyunca tetikte olacağını, bununla birlikte Türkiye ile yeniden ortak çalışma içine gireceklerini kaydetti.

Erdoğan-Macron gerilimi

Türkiye ile Fransa ilişkileri, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki doğal gaz aramaları konusunda Paris yönetiminin, Atina'nın yanında yer alması ve yine 2020'de Fransız ve Türk gemilerinin Doğu Akdeniz'de karşı karşıya gelmesinin ardından gerildi.

Ankara-Paris hattında anlaşmazlığa neden olan bir başka konu ise Dağlık Karabağ ile ilgili Türkiye'nin Azerbaycan'ın, Fransa'nın ise Ermenistan'ın yanında yer alması oldu. Erdoğan, o dönemde yaptığı açıklamada "Macron, Fransa'nın başına beladır. Macron ile Fransa çok çok tehlikeli bir dönem yaşıyor." demişti.

"İslam konusu açıklığa kavuşturuldu"

Geçen ekim ayında Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı'nın İslam dini ile ilgili açıklamalarına tepki göstererek Macron'u "İslam'a karşı bir "nefret kampanyası" yürüttüğünü dile getirdi. Erdoğan, "Macron denilen zatın İslam'la, Müslümanlarla derdi nedir? Macron'un zihinsel noktada bir tedaviye ihtiyacı var" ifadelerini kullandı.

Erdoğan, yine aynı konuda, Macron ile ilgili olarak, "Kendisinden artık sömürge valisi gibi davranmak yerine, sorumlu bir devlet adamı gibi hareket etmesini bekliyoruz." dedi.

NATO zirvesi sırasında Elysee Sarayı'ndan yapılan açıklamada, Erdoğan-Macron görüşmesinde İslam ile ilgili konunun 'açıklığa kavuşturulduğu' da dile getirilmişti.