Kadir Gecesi bu gece idrak edilecek

Ramazanın 27. gecesine tevafuk eden ve Kur'an-ı Kerim'de "Bin aydan daha hayırlı" olduğu bildirilen Kadir Gecesi bu gece idrak edilecek.

Kadir Gecesi bu gece idrak edilecek

On bir ayın sultanı Ramazan-ı Şerif’in 27'nci gecesine denk gelen ve Kur’an-ı Kerim’in indirildiği gece olarak da bilinen Kadir Gecesi, çarşambayı perşembeye bağlayan gece ihya edilecek.  

Kur'an-ı Kerim'de Kadir Suresi'nde bu gece şöyle anlatılıyor:

"Şüphesiz, biz onu (Kur'an'ı) Kadir Gecesi'nde indirdik. Kadir Gecesi'nin ne olduğunu sen ne bileceksin. Kadir Gecesi bin aydan daha hayırlıdır. Melekler ve Ruh (Cebrail) o gecede, Rablerinin izniyle her türlü iş için iner de iner. O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir."

"Sema kapılarının açıldığı, dua ve tövbelerin kabul edildiği kutlu gece" olarak kabul edilen Kadir Gecesi, Kur'an-ı Kerim'de adı geçen tek gece olarak yer alıyor.

Kadir Gecesi bilindiği gibi Kur'an'ı Kerim'in indirilmeye başlandığı gecedir. Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed'e (Salallahu Aleyhi Vesselem) Hira dağında Kur'an-ı Kerim'in ilk ayeti o kutsal gecede inmiştir.

Kadir Gecesi'nden Mekke devrinde nazil olan ve Kur'an'ın 97'nci süresi olan 5 ayetlik Kadir Suresi'nde bahsedilir.

Kadir, 'azamet' ve 'şeref' demektir. Bakara suresinin 185. ayetinde de Kur'an'ın Ramazan ayında indirildiği beyan edildiği için Kadir Gecesi'nin Ramazan ayında bulunduğu net bir şekilde anlaşılmaktadır.

Kadir Gecesi neler yapılmalı

Bin aydan hayırlı olan Kadir Gecesi'nde Hak dostları namaz borcu olanların mübârek gecelerde kaza namazı kılmalarını tavsiye etmişlerdir.

Kur’ân-ı Kerîm okumak, tevbe istiğfar etmek, salat u selam getirmek, hamd etmek ve şükür halinde bulunmak, Allah’ı çokça zikretmek, sadaka vermek gibi ibadetlerin yapılması elzemdir.

Özelikle Ramazanın son 10 gününü Kadir Gecesi bilerek hareket edilirse Kadir Gecesine rastlanmış olur.

Hazreti Aişe'den (radıyallahu anhâ) rivayet edildiğine göre; Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem), Ramazan'da diğer aylardan daha fazla (kulluk yapmaya) çalışırdı. Ramazan'ın son on gününde de Ramazan'ın öteki günlerinden daha fazla ibadet ederdi. (Müslim, İ'tikâf 8. Ayrıca bk. Tirmizî, Savm 72; İbni Mâce, Sıyâm 57)

Yine Hazreti Aişe, (radıyallahu anhâ) şöyle dedi:

"Ey Allah'ın Resulü! Kadir gecesinin hangi gece olduğunu bilecek olursam, o gece nasıl dua edeyim? diye sordum.

Allah'ım! Sen çok affedicisin, affetmeyi seversin. Beni bağışla! diye dua et." buyurdu. (Tirmizî, Daavât 84, Dua 5)

Kadir Gecesi denilince akıllara gelen bir diğer ibadet ise Tesbih Namazı'dır. Tesbih namazı dört rek’at olarak kılınan sünnet bir namazdır. Kişi dilerse ikişer ikişer, dilerse dört rek’at olarak kılabilir. Her rek’atta 75 olmak üzere dört rek’atın sonunda toplamda 300 defa “Sübhânallâhi ve’l-hamdülillâhi velâ ilâhe illallâhü vallâhu ekber” denilir.

Rasulullah (aleyhissalâtu vesselâm) amcasına, “Ey Abbas, ey amcacığım! Sana bir iyilik yapayım mı, sana bağışta ve ikramda bulunayım mı? Sana on hasleti barındıran (amelin hatırlatmasını) yapayım mı? Eğer sen bunu yaparsan, Allah senin bütün günahlarının önceki-sonraki, eskisi-yenisi, hata ile (bilmeyerek) yapılanı-kasten yapılanı, küçüğünü-büyüğünü, gizlisini-alenisini yani hepsini affeder...” diye buyurarak tesbih namazı kılmasını tavsiye buyurmuştur. (Ebû Dâvud, Salât 302, No: 1297; Tirmizî, Vitr 19, No: 482).