Afrika Birliği'ne çağrı: Siyonist rejiminin üyeliği reddedilmeli!

Hamas Afrika Birliği Zirvesi'ne katılan ülkeleri siyonist israil rejiminin üyeliğini reddetmeye çağırırken, Güney Afrika Dışişleri Bakanı Naledi Pandor’da, "Filistin halkının davası, Afrika'nın davasıdır" diyerek işgalci israil'e gözlemci üyelik verilmesinin Afrika Birliği'nin tüzüğüne aykırı olduğunu ifade etti.

Afrika Birliği'ne çağrı: Siyonist rejiminin üyeliği reddedilmeli!

İslami Direniş Hareketi (Hamas) 5-6 Şubat tarihlerinde düzenlenecek olan Afrika Birliği Zirvesi'ne katılan ülkeleri, siyonist israil rejiminin üyeliğini reddetmeye çağırdı. 

Hamas tarafından yapılan açıklamada, 'Siyonist rejimin sürekli bir terör vasfına sahip olduğunu, Filistin halkına, toprağına ve kutsallarına karşı sistematik bir şekilde bütün suçları işlediğini, ırkçı tasfiye ve ırk ayrımı politikasını uygulamaya devam ettiği belirtildi.

Açıklamada, bu duruma uluslararası kuruluşlarının da şahitlik ettiğine dikkat çekilerek, Uluslararası Af Örgütü'nün siyonist israil'i sistematik ırk ayrımı uygulamakla suçlayan raporu olduğu ifade edildi.

Hamas, işgal rejiminin gözlemci sıfatıyla bile olsa Afrika Birliği üyeliğine kabul edilmesinin Afrika İnsan ve Halkların Hakları Sözleşmesi'ne, Afrika Birliği'nin temel ilkelerine ve anayasasına aykırı olacağını dile getirdi. 

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Güney Afrika Dışişleri Bakanı Naledi Pandor’da siyonist israil'in Afrika Birliğine gözlemci üye kabul edilmesi kararının üye ülkelerle istişare edilmeden alındığına dikkati çekerek, Filistin halkına karşı insan hakları ihlallerinde bulunan israil'e bu statünün verilmesi Afrika Birliği tüzüğüne aykırıdır" dedi.

"Filistin halkının davası, Afrika'nın davasıdır” diyen Pandor, bu şartlar altında israil'in gözlemci üyelik için gerekli temel şartları karşılamadığına işaret ederek, bu kararın feshedilmesi gerektiğine inandıklarını aktardı.

Afrika Birliği Komisyonu, 22 Temmuz'da işgalci israil'in gözlemci üyeliğini kabul etmişti. Komisyonun aldığı bu karara karşı çıkan devletlerin bu hafta sonu gerçekleştirilecek liderler zirvesinde konuyu gündeme taşıyarak, karardan geri adım atılmasına çalışacağı tahmin ediliyor.