"ABD'nin muafiyet kararı yeterli değil"

​İran Dışişleri Bakanı Abdullahiyan, ABD'nin bazı nükleer yaptırımlardan muafiyeti geri vermesine ilişkin, "Bazı yaptırımların kaldırılması, ABD'nin bahsettiği iyi niyeti gösterebilir. Kağıt üzerinde iyi olabilir fakat bu yeterli değil" dedi.

"ABD'nin muafiyet kararı yeterli değil"

Başkent Tahran'da bir programa katılan Abdullahiyan, gazetecilere Avusturya'nın başkenti Viyana'da yapılan nükleer müzakerelere ilişkin değerlendirmede bulundu.

Yaptırımların kalkması ve garantilerin kendileri için temel konular olduğunu belirten Abdullahiyan, "Bu günlerde aracılar vasıtasıyla mesaj ileten ABD’li taraflara, pratikte iyi niyet göstermeleri gerektiğini açıkça ifade ettik." dedi.

Abdullahiyan, "Bize göre pratikte iyi niyet, somut bir adımın atılmasıyla olur. Kelimenin gerçek anlamıyla bazı yaptırımların kaldırılması, Amerikalıların bahsettiği iyi niyeti gösterebilir. Kağıt üzerinde iyi olabilir fakat bu yeterli değildir." ifadelerini kullandı.

Yaptırımların kaldırılmasına ilişkin Viyana görüşmelerinde en önemli konularından birinin, başta Batı olmak üzere taraflardan gerekli garantilerin alınması olduğunu vurgulayan Abdullahiyan, "Biz tüm siyasi, yasal ve ekonomik düzeylerde güvence talebinde bulunduk ve bazı alanlarda anlaşmalara varıldı. Ancak İran müzakere heyeti, Batı tarafının Viyana'da sağlanan anlaşmadaki taahhütlerine tam uyması yönünde güvence vermesi için süreci takip edecektir" diye konuştu.