Washington ve Tel Aviv: İran'ın gözlem uydusu fırlatması 'büyük tehdit'

ABD ve İşgalci İsrail yönetiminin, Rusya tarafından Kazakistan'ın Baykonur Uzay Üssü'nden fırlatılan İran'a ait 'Hayyam' gözlem uydusundan endişelendiklerini, uydunun ABD ve İsrail'in çıkarlarını tehlikeye atabileceğini değerlendirdiği bildirildi.

Washington ve Tel Aviv: İran'ın gözlem uydusu fırlatması 'büyük tehdit'

ABD Dışişleri Bakanlığından bir sözcü yaptığı açıklamada, ülkesinin, Rusya'nın "İran adına önemli casusluk yeteneklerine sahip bir uydu" fırlattığının farkında olduğunu kaydetti.

Sözcü, "Rusya'nın İran ile ittifakını güçlendirmesi, bütün dünyanın büyük bir tehdit olarak değerlendirmesi gereken bir şey." ifadesini kullandı.

İşgalci İsrail merkezli Jerusalem Post gazetesi, Rusya tarafından Kazakistan'ın Baykonur Uzay Üssü'nden dün fırlatılan ve yörüngeye yerleşen İran'a ait "Hayyam" gözlem uydusunun, Tahran'ın istihbarat ve gözlem faaliyetlerine katkı sağlayacağı gerekçesiyle Tel Avivli yetkilileri endişelendirdiğini yazdı.

Gazeteye konuşan siyonist rejim yetkilileri, Rusya ile İran'ın uzay çalışmalarındaki iş birliğinin "Tahran'ın ileride nükleer başlıkla donatılabilecek kıtalar arası balistik füze fırlatmasına, İsrail ve bölge genelinde istihbarat toplamasına, hedefleri tespit etmesine katkı sağlayacağını" söyledi.

Tel Avivli yetkililer, "İran'ın bu uydu ile toplayacağı görüntüleri bölgedeki Hizbullah gibi müttefiklerine aktarabileceği bu sayede düşman aktörlerin İsrail'e karşı daha isabetli saldırılar düzenleyebileceği" şüphesi taşıdıklarını ifade etti.

Söz konusu uyduların İran'ın becerilerini artıracağı vurgulanan haberde, bu durumun da "İsrailli ajanların, İran'ın nükleer çalışmalarına sabotaj girişimlerini zorlaştırabileceği" aktarıldı.