Uygurların gözleri bağlı, ayakları zincirli görüntülerine tepki

Elleri arkadan kelepçelenmiş, gözleri bağlı ve saçları sıfıra tıraş edilmiş yüzlerce kişinin bir tren garından farklı bir yere nakledildiğini gösteren drone görüntüsü, insan hakları örgütlerini ayağa kaldırdı.

Elleri arkadan kelepçelenmiş, gözleri bağlı ve saçları sıfıra tıraş edilmiş yüzlerce kişinin bir tren garından farklı bir yere nakledildiğini gösteren drone görüntüsü, insan hakları örgütlerini ayağa kaldırdı.

Görüntüler her ne kadar bağımsız kaynaklarca teyit edilmese de Sky News'e açıklama yapan ancak adı gizli tutulan Avrupalı güvenlik birimleri, görüntülerin incelendiğini ve orijinal olduğuna inandıklarını belirtti.

Videoda tren garına getirilen gözleri bağlı ve her iki yanlarında polis olan şahıslar, önce gruplar halinde tutuluyor ardından da yine gruplar halinde farklı yerlere götürülüyor.

Bu sırada diğer tutukluların beton zeminde oturtuldukları ve çok sayıda polisin başlarında beklediği görülüyor.

Sosyal medya platformlarında binlerce kez paylaşılan görüntülerin Doğu Türkistan'ın Korla kentinde çekildiği ifade edildi.

Uygur Türkleri olduğu belirtilen gözaltına alınmış şahısların Taklamakan Çölü'nün kuzeyinde yer alan Korla kentinde mi tutulduğu yoksa farklı şehirlerdeki toplama kamplarına mı sevk edildiği bilinmiyor.

Videoyu paylaşan hesap da, "Amacımız korku ile mücadele etmek" açıklamasında bulundu.

Açıklamanın devamında Çince şu ifadeler yer alıyor:

"Günümüz toplumunun insanları yüksek teknoloji kullanan hükümetin gözetimi altında yaşıyor. İnsanlar özgürlüklerini kaybediyor. Gelecekten umut yok. Şimdi biz de Sincan'daki (Doğu Türkistan) toplumunu göstermek için biz de teknoloji kullanıyoruz. Çin Komünist Partisi’nin liderleri, insanları sevdiklerini söylüyor ve kendilerini yurtsever olarak nitelendiriyor. Doğrusu sadece partiyi ve gücü seviyorlar."

Videonun kim tarafından ve nasıl çekildiği bilinmiyor. Ancak Batılı kaynaklar, 1 dakika 46 saniyelik görüntünün havadan drone ile çekildiğini ifade ediyor.

Tek tip mahkum kıyafeti giydirilen ve bir kısmı yerde tutulan şahısların yorgun ve bitkin oldukları anlaşılıyor.

Londra'daki Çin Büyükelçiliği, cuma akşamı sosyal medya platformlarına yüklenen kliple ilgili sorulara henüz cevap vermedi.

Euronews