Muhammed Salih ve oğlu Hani Hudari hala Suud zindanlarında

Suudi Arabistan'da 4 Nisan'da gözaltına alınan ve sağlık durumu kötüye giden 81 yaşındaki kanser hastası Hamas yöneticisi Muhammed Salih el-Hudari'nin, neden hala gözaltında tutulduğu bilinmiyor.

Muhammed Salih ve oğlu Hani Hudari hala Suud zindanlarında

Suudi Arabistan'da 4 Nisan'da gözaltında alınan 81 yaşındaki kanser hastası Hamas yöneticisi Muhammed Salih el-Hudari'nin durumuna ilişkin Riyad makamlarından hala bir açıklama yapılmaması birtakım soru işaretlerine yol açıyor.

Suudi Arabistan Devlet Güvenlik Soruşturma Dairesi'nin, gözaltı sonrası yaptığı açıklamada, "Hudari'nin küçük bir mesele dolayısıyla alıkonulduğunu ve kısa süre sonra evine gönderileceğini" bildirmesine rağmen, Hamas yetkilisi beş ayı aşkın süredir hala gözaltında tutuluyor. Mekke'deki Ummul Kura Ünivesitesi'nde öğretim görevlisi olan Hudari'nin oğlu Hani el-Hudari de nisan ayından bu yana Suudi Arabistan'da gözaltında bulunuyor.

Merkezi Cenevre'de bulunan Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları Gözlemevi'nin "Suudi Arabistan’da 60 Filistinlinin zorla kaybettirildiği" yönündeki raporu, Hudari ile oğlunun durumunun istisna olmadığını gözler önüne seriyor.

Tutuklular arasında öğrenci, akademisyen, iş adamı ve hac ibadetini yerine getirmek için ülkeye gelen Filistinlilerin bulunduğuna dikkat çekilen raporda, bu kişilerin, herhangi bir gerekçe gösterilmeksizin ve dosyaları ilgili kurumlara sevk edilmeksizin dış dünya ile ilişkilerinin kesildiği, yakınlarıyla ya da avukatlarıyla iletişim kurmalarına izin verilmediği ve mallarına el konulduğu kaydedilmişti. Raporda ayrıca, tanıkların aktardığına göre, gözaltındaki Filistinlilerin işkenceye tabi tutulduğu ifade edilmişti.

Muhammed Salih el-Hudari'nin kardeşi Abdulmecid el-Hudari (70), ağabeyinin 1962'de Kahire Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun olmasının ardından Gazze’deki Şifa Hastanesinde 9 ay kadar hizmet verdiğini, daha sonra Kuveyt’te bir askeri hastanede Kulak-Burun-Boğaz Bölümü Başkanı olarak çalıştığını belirtti.

Hudari, ağabeyinin 1992’de Suudi Arabistan'a taşındığını ve Riyad'ın bilgisi dahilinde resmi olarak Hamas'ın temsilciliğini yapmaya başladığını anlattı.

Ağabeyinin yaklaşık 10 yıl önce ayrıldığı görevinin, bulunduğu ülke tarafından saygı gösterilmesi gereken "büyükelçilik" mesabesinde bir makam olduğunu söyleyen Hudari, Suudi Arabistan halkına Filistinlilerin çektiği sıkıntıları anlatmakla görevli olan kanser hastası ağabeyinin yine Riyad'ın bilgisi dahilinde Filistinliler için bağış topladığını ifade etti.

AA