Ürdün’de Gazze’ye destek veren aktivistlere yönelik gözaltılar artıyor

Ürdün'de Gazze'ye destek veren yüzlerce aktivist ve sendikacı, son aylarda gözaltına alındı, ifadeye çağrıldı veya idari cezalarla karşılaştı. Hükümet, Müslüman Kardeşler bağlantılı dernekleri kapatırken, uluslararası kuruluşlar keyfi tutuklamalara tepki gösterdi.

Ürdün’de Gazze’ye destek veren aktivistlere yönelik gözaltılar artıyor

Ürdün’de son aylarda, Gazze’ye destek etkinliklerine katılan ve siyasi görüşleriyle öne çıkan yüzlerce aktivist ve sendikacı gözaltına alındı ya da ifadeye çağrıldı. Özellikle Müslüman Kardeşler’in yasaklanmasının ardından baskıların arttığı bildirildi.

"Arabi21"e konuşan kaynaklara göre, yüzlerce aktivist ifadeye çağrıldı, bazıları işten çıkarıldı ya da yaşadıkları yerlerden uzak bölgelere tayin edildi. Son olarak, öğretmen ve aktivist Abdurrahman Duvayri, kötü şöhretli "Siber Suçlar Yasası" kapsamında aracında gözaltına alındı.

Aktivistlere yöneltilen sorular arasında, Gazze’ye bağış gönderme ya da mali yardım sağlama gibi iddialar öne çıktı. Bazı isimler sorgulandıktan sonra serbest bırakılırken, bazıları hâlâ gözaltında tutuluyor. Başkent valisinin, herhangi bir yargı süreci olmadan “idari gözaltı” yetkisiyle kişileri tutukladığı belirtiliyor.

Sivil toplum kuruluşlarına baskı

Ürdün yönetimi, Müslüman Kardeşler’e ait olduğu iddia edilen bazı dernek ve şirketlerin mal varlıklarını incelemeye aldı. Kadın ve çocuklara yönelik faaliyet gösteren "Kadın ve Çocuk Güçlendirme Forumu" adlı şirket ile üç dernek, mali usulsüzlük ve izinsiz bağış toplama suçlamalarıyla savcılığa sevk edildi. Ayrıca bazı derneklerin kendi kendini feshettiği bildirildi.

İdari gözaltılara tepki

İslami Çalışma Cephesi Partisi milletvekili Ahmed Rekab, siyasi gerekçelerle tutuklanan gençlerin idari olarak altı aydan uzun süredir tutulmasına tepki gösterdi. Partinin Özgürlükler Komitesi Başkan Yardımcısı Av. Abdulkadir el-Hatib ise, bu uygulamaların hukuka aykırı olduğunu belirtti.

Bazı tutukluların 100 günü aşkın süredir tutulduğu, bazılarının ise açlık grevine başladığı bildirildi. Aileler, suçlama olmaksızın gözaltında tutulan yakınları için hükümeti sorumlu tuttu ve serbest bırakılmalarını talep etti.

Uluslararası eleştiriler

Uluslararası Af Örgütü ve İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Ürdün’de 1954 tarihli "Suçları Önleme Yasası"nın hâlâ kullanıldığını belirterek, aktivistlerin yargılanmadan veya suçlama yöneltilmeden gözaltına alınmasını kınadı. Ürdün İçişleri Bakanı Mazen el-Feraye’ye göre, ülkede 2024 yılı itibarıyla yaklaşık 1.500 kişi idari olarak tutuklu durumda.

Kaynak: arabi21.com