Türkiye-Katar-Afganistan: Temel konular üzerinde anlaşmaya varıldı!

Kabil Uluslararası Havalimanı'nın yönetimi ve işletilmesiyle ilgili Katar, Türkiye ve Afganistan hükümeti heyetlerinin bir dizi temel konu üzerinde anlaşmaya vardığı duyuruldu. Müzakerelerin son turu gelecek hafta Katar'ın başkenti Doha'da yapılacak.

Türkiye-Katar-Afganistan: Temel konular üzerinde anlaşmaya varıldı!

Katar, Türkiye ve Afganistan, Kabil Uluslararası Havalimanının işletilmesiyle ilgili bazı konularda anlaşma sağladı.

Katar Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, konuyla ilgili başkent Doha'da düzenlenen heyetler arası üçlü toplantının sona erdiği belirtildi.

Açıklamada, Katar, Türkiye ve Afganistan hükümeti heyetlerinin Kabil Uluslararası Havalimanı'nın nasıl yönetileceği ve işletileceği konusunda bir dizi temel konu üzerinde anlaşmaya vardığı ifade edildi.

Müzakerelerin son turu gelecek hafta

Tarafların görüşmelerin gidişatından duydukları memnuniyeti dile getirdikleri aktarılan açıklamada, müzakerelerin son turunun gelecek hafta Doha'da yapılacağı kaydedildi.

Katar Dışişleri Bakanlığı geçen hafta, Katar ve Türkiye heyetlerinin Afganistan hükümetiyle Kabil Uluslararası Havalimanı'nın yönetimi ve işletimi konusunda Kabil'de iki gün boyunca yoğun müzakereler yürüttüğünü duyurmuştu.

Katar ve Türk heyetleri arasında 2021 Aralık ayı sonlarında Kabil Uluslararası Havalimanı'nın işletilmesine ilişkin görüşmeler yapılmış ve Türkiye ile Katar'dan iki şirket arasında eşit ortaklık temelinde bir mutabakat zaptı imzalanmıştı.

Taliban'ın Ağustos ayında ABD işgalini sona erdirip, Afganistan'da yönetimi kontrol altına almasının ardından, Türkiye, güvenlik taleplerinin karşılanması koşuluyla, Kabil Uluslararası Havaalanını Katar ile birlikte işletmeye açık olduğunu söylemişti.