Taliban Kabil Havalimanı'na girerek 'zafer' pozu verdi

Amerikan askerlerinin Afganistan'ı tamamen terk etmesinin ardından, Taliban'ın yönetici kadrosu ve özel milisleri Kabil Havalimanı'na girerek kameralara "zafer pozu" verdi.

ABD ve NATO birliklerini taşıyan son 5 uçağın pazartesi günü ülkeden ayrılmasından sonra Afganistan'da yabancı uyruklu asker kalmamış, ABD'nin 20 yıllık işgali sona ermişti.

Taliban sözcüsü Zabinullah Mücahid'in yönlendirmesiyle, Taliban'ın özel kuvvetler birliği "Badri 313" milisleri ve yönetim kadrosu Taliban'ın beyaz bayrağı önünde fotoğraf çektirirken, Taliban üyeleri ellerinde Amerikan yapımı silahları sallayarak adeta "gövde gösterisi" yaptı.

Taliban üyelerinin havaalanında çalışanlarla el sıkışması ve neşeli tavırları dikkati çekerken, Badri 313 kuvvetleri pist üzerinde tahrip edilerek kaderine terk edilen Amerikan helikopterlerini inceledi.

Öte yandan Kabil Hamid Karzai Uluslararası Havaalanı'nın girişi de yaşanan sıcak saatler sonrası ilk kez görüntülendi. Terminallerin içi ve kapısında yerdeki binlerce boş mermi kovanları dikkat çekerken, havaalanına giden yoldaki güvenlik kontrol noktaları da kaldırıldı.

Pentagon'dan General Kenneth McKenzie, yaptığı açıklamada geride bırakılan 73 adet helikopter, uçak, zırhlı araç, diğer silah ve mühimmatın Amerikan askerleri tarafından kullanılamaz hale getirildiğini söyledi. McKenzie, havalimanının güvenliğinin sağlanabilmesi için bölgede tahliye öncesi 6 bin Amerikan askerinin görev yaptığını kaydetti.