Sudan ABD'ye tazminat ödemeye razı oldu

Hartum hükümetinin ABD savaş gemisine saldırıyla ilgisi bulunmadığı halde ABD yaptırımlarından kurtulabilmek için 30 milyon dolar tazminat ödeme zilletine razı oldu.

Sudan ABD'ye tazminat ödemeye razı oldu

ABD mahkemesi, Yemen'de Amerikan USS Cole destroyerine düzenlenen bombalı eylemde ölen askerlerin aileleriyle Sudan hükümetinin tazminat konusunda anlaşması üzerine 'USS Cole davası'nı bitirdi.

Mahkeme, bir süre önce Sudan hükümeti ile ölen askerlerin ailelerinin 30 milyon dolar tazminat ödenmesinde anlaşmaları üzerine 20 yıldır süren davanın dosyasını kapattı.

ABD, "terörü finanse eden devletler listesi"nden çıkartılması için Hartum hükümetine 2000 yılında USS Cole destroyerine düzenlenen bombalı eylemde ölen askerlerin ailelerine tazminat ödemesini şart koşmuştu.

Sudanlı gazeteciler, anlaşmanın önemli olduğunu, ancak "Hartum hükümetinin saldırıyla ilgisi bulunmadığı halde ABD yaptırımlarından kurtulabilmek için tazminat ödemeye razı olduğu" değerlendirmesinde bulundu.

"Sudan, sırf yaptırımlardan kurtulabilmek adına tazminat ödemeyi kabul etti"

Gazeteci Adil Abdurrahim USS Cole ölenlerinin ailelerine para ödenmesini birçok kişinin gasp ve şantaj olarak değerlendirdiğini belirtti.

Siyasi analist ve yorumcu Tılal İsmail de "Sudan, hiçbir alakası olmayan bir olayda sırf yaptırımlardan kurtulabilmek adına tazminat ödemeyi kabul etti. Ancak ABD yönetimi, her dönemde yeni dosyalar öne sürerek, kendine en çok çıkar sağlayacak şekilde farklı bir siyaset izlemesini bildi." değerlendirmesi yaptı.

Eylemde 17 Amerikalı bahriyeli ölmüştü

Yemen'in Aden Limanı'nda Ekim 2000'de yakıt ikmali yapan Amerikan USS Cole destroyerine düzenlenen bombalı eylemde 17 Amerikan askeri ölmüş, 39'u ise yaralanmıştı.

Washington yönetimi, Sudan'ı yasa dışı gruplara destek olduğu iddiasıyla 1993'te terör listesine eklemişti.

AA