Sadr yanlıları meydanlarda! Bizim istediğimiz özgürlük ve reform

Irak'taki Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr'ın çağrısı üzerine yüzlerce kişi cuma namazını başkent Bağdat'taki hükümet binalarının bulunduğu Yeşil Bölge'nin önünde eda etti. Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr, bugün kendi destekçileri gibi gösteriye hazırlanan Koordinasyon Çerçevesi taraftarlarına yönelik bir mesaj yayımlayarak, "Bizim de istediğimiz gibi özgürlük, güvenli yaşam ve reform istemiyor musunuz?” diye seslendi.

Sadr yanlıları meydanlarda! Bizim istediğimiz özgürlük ve reform

Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr, bugün kendi destekçileri gibi gösteriye hazırlanan Koordinasyon Çerçevesi taraftarlarına yönelik bir mesaj yayımladı.

Kendisini “yeni lider Hüseyin” olarak adlandıran Mukteda es-Sadr, “Yolsuzluğun olduğu ve ülkede yayıldığı konusunda Koordinasyon Çerçevesi taraftarlarından farklı düşünmüyoruz, ancak liderliklerinden farklıyız” ifadelerini kullandı.

Koordinasyon Çerçevesi’nin kendilerini desteklememelerine şaşırdığını belirten Sadr, “Vatanı terör ve yolsuzluk yapanlardan kurtarma konusunda bizi desteklememelerine çok şaşırdım. Gösterileriniz, ülkenin onurunu zedeleyenler ve Irak'ı yıllardır gereksiz yere yöneten hükümetler için değil, reform yapmak için olsun. Bizim de istediğimiz gibi özgürlük, güvenli yaşam ve reform istemiyor musunuz?” dedi.

Koordinasyon Çerçevesi taraftarlarından gösterilerini barışçıl bir şekilde yapmalarını isteyen Sadr, “Irak, diğer tüm isim ve takma adlardan daha büyüktür. Dostluk elimizi liderlerine değil, Koordinasyon Çerçevesi’nin taraftarlarına uzatıyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Irak’ta bugün 3 siyasi güç meydanlara inmiş, Koordinasyon Çerçevesi ve Sadr destekçilerinin ardından Irak Sivil ve Demokratik Güçleri de bugün gösteri yapma kararı aldığını duyurmuştu.

Binlerce Sadr yanlısı cuma namazını Yeşil Bölge'de kıldı

Sadr'ın yaptığı çağrının ardından Yeşil Bölge çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alındı. Şii liderin temsilcisi Seyyid Muhenned el-Musevi, Yeşil Bölge'de kılınan namazda cuma hutbesini okudu.

Musevi, "Göstericiler, gelecek dönemi şekillendirmek için sokağa çıktı. Liderimiz Sadr’ın dediği gibi tüm bileşenleri ve mezhepleriyle Iraklılar, bu devrimi zafere ulaştırmak için sorumluluk altındadır. Bu devrimden geri dönüş yok. Devrimciler, talepleri yerine gelene kadar eyleme devam edecekler. Bu ülkeyi Mukteda Sadr kurtaracak." ifadelerini kullandı.

Koalisyon hükümetlerine karşı olduklarını aktaran Musevi, "Sadr var oldukça hiç kimsenin koalisyon hükümeti kurup, halkın servetini paylaşamayacağını" iddia etti.

Sadr, destekçilerinin, yerel saatle 17.00’de de Bağdat ve güney kentlerindeki meydanlarda toplanmasını istedi. Şii lider, Necef ve Kerbela kentlerini bu eylemin de dışında tuttu.