Peçe yasak, maske zorunlu: Fransa Müslümanlara yönelik yasayı yeniden tartışıyor

Avukat Costil, şizofren devlet tarafından hazırlanan metinde doğrudan peçe ya da başörtüsünün geçmediğini, sadece ağız ve burnun görünmeyecek şekilde yüzün kapatılmasının yasaklandığını kaydediyor. Bu durumda söz konusu yasa aslında maske takmayı da yasaklamış oluyor.

Peçe yasak, maske zorunlu: Fransa Müslümanlara yönelik yasayı yeniden tartışıyor

Fransa'da 2010'da yürürlüğe giren bir yasa kamusal alanda yüzünüzü kapatmayı yasaklıyor. Aksi durumda cezası 35 euro'dan başlıyor. Bugün ise Covid-19 salgınından dolayı toplu taşımada maske zorunluluğu getirildi. Toplu taşıma araçlarında maske takmamanın cezası 135 euro'dan başlıyor. Ayrıca toplu taşıma dışında da ağız ve burnun kapatılması tavsiye ediliyor.

Fransa, maske takma zorunluluğunun meşhur "peçe yasağı"nı getiren yasa ile uyumlu olup olmadığını tartışıyor. Yasal bir sorun olmadığını ifade eden Fransa İçişleri Bakanlığı, peçe yasağının sürdüğünü belirtiyor.

Ancak Fransız basınına konuşan Avukat Louis le Foyer de Costil, Nicolas Sakozy'nin cumhurbaşkanlığında hazırlanan metinde doğrudan peçe ya da başörtüsünün geçmediğini, sadece ağız ve burnun görünmeyecek şekilde yüzün kapatılmasının yasaklandığını kaydediyor. Bu durumda söz konusu yasa aslında maske takmayı da yasaklamış oluyor.

Fransız avukat, "şizofren devlet doğrudan İslami peçe diyemediği için yasanın metninde bu yola başvurdu" ifadelerini kullanıyor. Louis le Foyer de Costil'e göre yasada yer alan "Kimse kamusal alanda yüzünü gizlemeye yönelik bir kıyafet giyemez" ifadesi bugünkü durumla çelişiyor.

BFMTV'nin anketine göre Fransızların yüzde 94'ü kamusal alanda maske takılmasını destekliyor.

Mevcut bağlamda peçe yasağının "ironik bir durum" ortaya çıkardığını belirten Aix-en-Provence, Siyasal Bilimler Enstitüsü'nden Fatima Khemilat, şu ifadelerle tepkisini dile getiriyor: "Eğer Müslümansanız ve inancınızın gereği olarak yüzünüzü kapatıyorsanız devlet sizden iyi vatandaş olmanız için yüzünüzü açmanızı istiyor. Eğer Müslüman değilseniz devlet bu kez de salgına karşı yüzünüzü kapatarak iyi bir vatandaş olmanızı istiyor".

Her ne kadar peçe yasağı geçerliliğini koruyor dense de, polisin pandemi sürecinde yüzünü kapatan Müslüman bir kadına ceza kesmesi ya da yüzünü açtırması mümkün görünmüyor.

Euronwes