Mısır, işgalci İsrail'e çimento sevkiyatını sürdürüyor

Arabic Post, Mısır’dan işgalci İsrail rejimine çimento ihracatının hâlen devam ettiğini ortaya çıkardı.

Mısır, işgalci İsrail'e çimento sevkiyatını sürdürüyor

Gazze Şeridi’ne yönelik süren yıkım ve soykırım savaşının gölgesinde Mısır’dan işgal rejimine çimento ihracatının hâlen devam etmesi geniş çaplı tepkilere yol açtı.

Arabic Post'un Mısır’daki Merkezi Kamu İstatistik Kurumu’nun (CAPMAS) yayımladığı resmî verilere atıfta bulunduğu haberine göre, Ekim 2023’te Gazze’ye saldırıların başlamasına rağmen Mısır’ın işgal rejimine çimento ihracatı durmadı, aksine dikkat çekici bir şekilde sürdü.

Verilere göre, Ekim 2023 ile Şubat 2024 sonu arasındaki dönemde, Mısır’ın yaptığı çimento ihracatının değeri yaklaşık 1,15 milyon Amerikan dolarına ulaştı.

Miktar açısından bakıldığında, ihraç edilen çimento miktarı 87 bin ton oldu. Bu da Filistin topraklarında — özellikle Gazze’de — yaşanan siyasi ve insani koşullar göz önüne alındığında son derece büyük bir miktar sayılıyor. Zira aynı dönemde Gazze’ye inşaat malzemeleri, yakıt ve insani yardımların girişine izin verilmemekte.

Gümrük verileri, bu çimentonun başta Lafarge Cement – Egypt olmak üzere Süveyş gibi bölgelerdeki yerel şirketlere ait fabrikalardan ihraç edildiğini ve siyonist aracılar aracılığıyla sevk edildiğini gösteriyor.

Araştırmaya göre, çimentoyu ithal eden şirketlerin bazıları işgal askeri kurumlarıyla doğrudan ilişkili olan kentsel gelişim ve inşaat firmaları. Bu bağlamda, ithal edilen çimentonun bir kısmının askeri tesislerin inşası veya tahkimat çalışmalarında — özellikle Gazze sınırına yakın bölgelerde — kullanılmış olabileceği öne sürülüyor. Aynı zamanda işgal içindeki yerleşim yerlerinin ve stratejik noktaların geliştirilmesinde de bu çimentonun değerlendirilmiş olabileceği belirtiliyor.

Söz konusu dönemdeki ihracat miktarının, 2022 yılının aynı dönemine göre yaklaşık 15 kat fazla olması da dikkat çekiyor. Bu durum, savaşın ticareti durdurmadığını, aksine işgalin altyapı öncelikleri doğrultusunda artırmış olabileceğini düşündürüyor.

Ancak bu durumla çelişkili olarak, söz konusu araştırma, Mısır’ın işgal rejimi ile stratejik alanlarda — özellikle inşaat malzemeleri gibi — ticari ilişkilerini sürdürdüğünü, bu malzemelerin ise işgalin savaş makinesine adeta "can damarı" işlevi gördüğünü ortaya koyuyor. Uzmanlar, siyonistlerin savaşın başlangıcından bu yana yürüttüğü tahkimat ve genişleme faaliyetlerinde bu malzemelere özel öncelik tanıdığına dikkat çekiyor.

Ayrıca araştırma, siyonist rejiminin Mısır çimentosunun girişine öncelik tanıdığını, buna karşın Gazze’ye çimento ve yakıt gibi temel ihtiyaçların girişini tamamen engellediğini, bu durumun ise acı bir çelişki oluşturduğunu vurguluyor.