'Ho Ho' / Mücahid Haksever

Nasıl yaşarsanız öyle ölürsünüz. Sen hayatın boyunca “Ho Ho” diyerek bir ömür geçir, ölünce de “Lailaheillallah” de öyle mi? Böyle bir şey mümkün olabilir mi? “Lailaheillallah” diyerek bir ömür geçireceksin ki, ölüncede “Lailaheillallah” diyebilesin.

'Ho Ho' / Mücahid Haksever

Bir seydamız köyün birinde imamlık yapıyormuş. Köyde imamlık yaptığı caminin yanıbaşında geniş ve verimli bir arazi varmış. Bu arazinini sahibi yetmiş yaşını devirmiş, bir ayağı çukurda yaşlı bir adammış. Arazisi camiye yapışık olduğu halde bu adam hiçbir gün camiye gelmezmiş. Seyda defalarca onu camiye davet ettiyse de bir türlü başarılı olamamış. Akşama kadar o yaşlı haliyle hayvanlarla çift sürermiş. Adam tarlada, o hayvanların peşinden “Ho Ho” diye bağıra bağıra günlerini geçiriyormuş. Namaz vakitlerinde camideki cemaat Allahuekber derken, o ise dışarda hayvanlarına “Ho Ho” diye bağırıyormuş.

Gel zaman git zaman, günlerden bir gün Azrail (as) bu adamın evine misafir olmuş. Adam ölüm döşeğine girmiş. Hani bir söz vardır: “Gel camiye, gel camiye, ayakta gelmezsen yatarak geleceksin” diye. Bu adam ne camiye ne hocaya hiç gitmezmiş. Ama bu son anında ayakta gitmediği hocaya yatarak gitmeye ramak kalmış.  Adamın oğlu ölüm döşeğinde yatarak çıkacağı kısa yolculuk hazırlıkları için, seydayı çağırmış. Seyda adamı tanıdığı için, ona acımış. Yıllardır “haydin felaha, haydin kurtuluşa” çağrısına kulak tıkayıp camiye gelmeyen adamın evine gitmiş.

Seyda son vazifesini yapmış. Ölünün üzerine Yasin okumuş, dua etmiş. Seydanın dikkatini bir şey çekmiş. Adamdan mütemadiyen bir ses çıkıyormuş. Bir şey söylüyormuş ama seyda anlayamıyormuş. Seydanın o sese odaklandığını gören oğlu söze karışmış. Seydam demiş, babam bu hale düştüğü günden beri bu sesi çıkarıyor. Ne dediğini anlamıyoruz. Seyda kulağıyla adamın ağzına eğilmiş. Ne dediğini anlamaya çalışmış. Adam “Ho Ho” diyormuş.

Peygamberin bir hadisi var: كما تعيشون تموتون (1)

Nasıl yaşarsanız öyle ölürsünüz diye. “Ho Ho” diyerek geçirilen bir ömür, “Ho Ho” diyerek sona ermiş. Bazıları Peygamber efendimiz (as)’ın (2) مَنْ كَانَ آخِرُ كَلَامِهِ لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ دَخَلَ الْجَنَّةَ yani kimin ölmeden önceki son sözü “Lailaheillallah” olursa cennete girer hadisi için diyorlar ki; bundan daha kolayne var. Bu kelimeyi ölüm anında söyler cennete gireriz. Hayatı boyunca bu kelimeyi söylemeyen bir insan, ölünce nasıl söyleyecek. Sen hayatın boyunca “Ho Ho” diyerek bir ömür geçir, ölünce de “Lailaheillallah”  de öyle mi? Böyle bir şey mümkün olabilir mi? “Lailaheillallah”  diyerek bir ömür geçireceksin ki, ölüncede “Lailaheillallah” diyebilesin. Dünya hayatında bizleri Allah’ın zikrinden, O’na ibadetten, O’nun mescitlerine gitmekten alıkoyan bir “Ho Ho”su vardır. Bu dünya hayatının hitamında bizler de “Ho Ho” diyerek ruhumuzu teslim etmek istemiyorsak, şimdiden “Lailaheillallah”  diyelim.

Rabbim “Lailaheillallah”  diyerek bir ömür geçirip, ölüm anıda da “Lailaheillallah”   diyerek ruhunu teslim edenlerden eylesin. Bir dahaki yazımızda buluşuncaya dek, Allah’a emanet olun, dualarınızı bekliyorum.

1- ابن ماجة
2- الطبراني

Mücahid Haksever / Habernas