Hindistan Aligarh İslam Üniversitesi'nden 'Kur'an Araştırmaları' semineri

Hindistan Aligarh İslam Üniversitesi’nde “20. Yüzyıl Alt Kıtasında Kur’an Araştırmaları’ başlıklı seminer İslami ilimler profesörlerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Hindistan Aligarh İslam Üniversitesi'nden 'Kur'an Araştırmaları' semineri

Üniversitenin rektör yardımcısı Tarık Mansur seminerdeki konuşmasında, bir metni anlamak için, onun arka planını, yazarın veya konuşmacının niyetini bilmek nasıl gerekliyse aynı şekilde Kur’an’la ilgili tefsir ve ilimlerle uğraşmadan önce Kur’an ayetlerini ve bağlamlarını bilmenin gerekli olduğunu belirtti.

Ayrıca tüm bilimsel buluşların veya bilim adamlarının beyanlarının Kur’an ayetlerine isnat edilemeyeceğini çünkü bilimin değişime tabi olduğunu oysa Kur’an’ın her türlü değişikliğin ötesinde olduğunu ifade etti.

Baş konuk, Darul Uloom Deoband Rektör Yardımcısı Müftü Muhammed Raşid Azmi, yirminci yüzyılın Kur'an tercümanlarının ve yorumcularının hizmetlerine değinerek, Shaikh Al-Hind Maulana Mahmud Hasan ve Maulana Eşref Ali'nin tercüme ve tefsirlerinin ayrımlarını ve ana özelliklerini vurguladı. Aynı şekilde anlatılan Allame Hameeduddin Farahi, Maulana Eşref Ali Thanvi ve Müftü Saeed Ahmad Palanpuri'nin tefsirlerinin öneminden bahsetti.

Üniversitenin İlahiyat fakültesi başkanı Tuker Alem Falahi açılış konuşmasında Kur’an’ı hidayet ve vahiy kitabı olarak nitelendirerek bu seminerin amacının Kur’an’ı anlamaya yönelik hizmetleri sunmak olduğunu söyledi.

İlahiyat profesörü Muhammed Suud Alem Kasımi ise konuşmasında Kur’an-ı Kerim’in tercüme ve tefsirinin tarihsel gelişimini anlatarak Hintli müfessir ve mütercimleri kısaca tanıttı.

Hindistan Ulema Konseyi Genel Sekreteri Mevlana Seyyid Kelb Cevad Nakavi, Kur’an’ın eşsiz ve benzersiz bir kitap olduğu hakkında açıklamalarda bulundu.