Hamas: Yahudilere Aksa'da sessiz ibadet izni dine ve kutsallara karşı savaştır

Hamas, İşgalci İsrail mahkemesinin, yahudilerin Mescidi Aksa sahası içinde sessizce ibadet edebileceklerine dair kararının dine ve kutsallara karşı bir savaş olduğunu dile getirdi. 

Hamas: Yahudilere Aksa'da sessiz ibadet izni dine ve kutsallara karşı savaştır

İslami Direniş Hareketi (Hamas), İşgalci İsrail mahkemesinin, yahudilerin Mescidi Aksa sahası içinde sessizce ibadet edebileceklerine dair kararının dine ve kutsallara karşı bir savaş olduğunu dile getirdi. 

Hamas konuyla ilgili yaptığı basına açıklamasında, işgal mahkemesinin bu tehlikeli kararının doğuracağı sonuçlar hakkında uyarıda bulundu.

Açıklamada; "Bu karar, kutsal Mescidi Aksa'ya açıkça düşmanlıktır. Bütün siyasi hakları ayaklar altına alan bir savaş ilan edilmesi ve dine ve kutsallara karşı düşmanca tutumdur." ifadesine yer verildi. 

Açıklamada, Mescidi Aksa'yı zaman veya mekan yönünden paylaştırma planını hayata geçirmek için şartları hazırlamaya çalışan işgal rejiminin bu yöndeki politikasını sürdürdüğüne işaret edilerek bunun için yahudi yerleşimcilerin bu mabede rahatça baskınlar düzenlemelerinin ve burayı kirletmelerinin önünün açılmasının istendiği vurgulandı. 

Mescidi Aksa'nın Filistinliler açısından ehemmiyetine dikkat çeken Hamas, buraya dokunulmasının işgal rejimi açısından ağır bir külfetinin ve maliyetinin olacağını dile getirdi. 

Hamas açıklamasında, Kudüs Kılıcı Savaşı'nın Kudüs başlığı altında işgale karşı duruşların ilki olmadığını ve sonuncusu da olmayacağını ifade etti. 

Hamas, Filistin direnişinin verdiği sözü yerine getirdiğini hatırlatarak, haklarına yönelik herhangi bir düşmanlık ve aşırılığa karşı durmaya da hazır olduğunu vurguladı. 

İşgal mahkemesi dün (6 Ekim Çarşamba) yahudilerin Mescidi Aksa alanında ibadet etme konusunda sınırlı bir haklarının olduğuna hükmederek, aşırı siyonist yahudi haham Aryeh Lippo'nun Mescidi Aksa'da sessizce dini ibadetler ve ritüeller yapması sebebiyle buradan uzaklaştırılmasına dair kararın kaldırılmasını istemişti. İşgal mahkemesinin kararı bütün Filistin'de tepkiyle karşılanmış ve kararın işgal yönetiminin yahudileştirme politikasının bir aşaması olduğuna dikkat çekilmişti.

Mescidi Aksa hatiplerinden İkrime Sabri de işgal yönetiminin bu konuda karar verme yetkisi olmadığına dikkat çekerek işgal mahkemesinin Mescidi Aksa hakkında verdiği kararın geçersiz olduğunu dile getirdi.

Palinfo