Fransa ve Danimarka’da kuş gribi alarmı

Fransa ve Danimarka’da kuş gribi vakalarının tekrar görülmesi üzerine bu iki ülke olası salgına karşı seferber oldu.

Fransa ve Danimarka’da kuş gribi alarmı

Fransa’nın Korsika Adası’ndaki bir çiftlikte, kuş gribi görülmesi üzerine yüzlerce tavuk itlaf edilirken, Danimarka’da da ülkenin batısında görülen vakalar sonucu 25 bine yakın kümes hayvan itlaf edildi.

Fransa’da hükümet, salgının yayılmasını önlemek için ulusal çapta önlemlerin artırılması talimatını verdi. Danimarka ise yumurta ihracatını askıya aldı.

Kuş gribi hayvancılık sektöründe ciddi hasar yaratabiliyor. Son dönemde Belçika, Hollanda, İrlanda ve Rusya’da görülen kuşu gribi nedeniyle Hollanda'da aybaşında 200 binden fazla tavuk itlaf edildi.

Fransa'da salgın bekleniyordu

Fransa’da kuş gribi ihtimaline karşı ülke genelinde 5 Kasım’da 45 bölgede kümes hayvanları için karantina ilan edilmişti.

Göçmen kuşların, rotaları üzerindeki yerlere kuş gribi taşıması riski bulunduğu için 45 bölgedeki kümes hayvanlarının karantinaya alınması ya da güvenlik ağıyla korunması zorunlu kılınırken, pazarlarda canlı kümes hayvanı satışı ile avcıların av kuşlarını kullanması da yasaklanmıştı.

Fransa'da hayvancılık sektörü büyük zarar görmüştü

Fransa’da ülkenin güneybatısındaki bölgelerde, 2015-2016 ve 2016-2017 kış mevsimlerinde görülen iki kuş gribi salgınında milyonlarca hayvan itlaf edilmişti. Salgınlar, Fransa’nın ihracat gelirlerinde milyonlarca dolar zarara yol açmıştı.

Dünyanın en büyük vizon kürkü üreticisi Danimarka’da da, mutasyona uğrayan yeni tip koronavirüsün (Covid-19) vizonlardan insanlara bulaşmasının ortaya çıkması üzerine, 4 Kasım’da, hükümet tarafından kürkleri için çiftliklerde yetiştirilen yaklaşık 17 milyon vizonun itlaf edilmesi kararı aldı.

Euronews