Çin'de Müslümanlar cami yıkımına karşı direniyor

Çin'de tarihi bir camiye sonradan eklendiği ileri sürülen bazı birimlerin yıkımını protesto eden çok sayıda Müslüman gözaltına alındı.

Çin'in güneybatısında yer alan Yunnan eyaletine bağlı Nagu kasabasında, Çin Hükümetinin tarihi bir caminin kısmi yıkımı kararı almasının ardından çok sayıda Müslüman bu kararı protesto etmek için gösteri düzenledi.

Sürgünde yaşan Hui aktivist Ma Ju'nun paylaştığı bilgilere göre Pekin yönetimi, şimdiye dek Yunnan'daki 200 caminin minarelerini ve kubbelerini söktü. 

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in “Çinlileştirme” kampanyası kapsamında, Yunnan'daki farklı etnik gruptan ve inançtan kesimlerin baskı gördüğü savunuldu. 

AFP Ajansı'na konuşan görgü tanıklarının aktardığına göre, protestoları bastırmak için gösterilere müdahale eden güvenlik görevlileri caminin bulunduğu yerde çok sayıda kişiyi gözaltına aldı.

Çinli Müslüman azınlık topluluğu Huilerin yoğun yaşadığı Nagu kasabasından sorumlu yerel hükümet Tonghai tarafından Pazar günü yayınlanan bir bildiride, "sosyal düzeni ciddi şekilde bozan bir vaka" hakkında soruşturma başlattığı belirtildi.

Cumartesi günü patlak veren olaylarda hem sosyal medyada dolaşan görüntülere hem de AFP'ye konuşan ve adını vermek istemeyen bir görgü tanığına göre, çok sayıda polis, cami yıkımını protesto eden göstericilerin güvenlik birimlerine sert cisimler atması üzerine kalabalığı püskürttü.

İsminin açıklanmasını istemeyen bölgeden bir kadının yaptığı açıklamada, "Zor kullanarak yıkmaya devam etmek istiyorlar, bu yüzden buradaki insanlar onları durdurmak istiyor" dedi. Kadın, "Camiyi yıkmalarına izin vermeyeceğiz" diye konuştu.