Bal vermiyorsan, bari iğneni de sokma..! / Mücahid Haksever

'Eşek arısından ricamız şu olabilir: Bal vermiyorsan, bari iğneni de sokma...!'. İsminiz Selman olabilir, Zeyyad olabilir, ama bu isim tek başına bal yapmaya yetmez. Adınız arı olabilir ama bu eşek arısı olmadığınız anlamına gelmez.

Bal vermiyorsan, bari iğneni de sokma..! / Mücahid Haksever

Bilindiği gibi, eşek arılarının ismindeki “arı” ifadesi bal yapma kabiliyetlerinden dolayı değildir. Eşek arıları bal yapmaz. Arı ismini almaları tamamen bir tesadüftür. Bal arılarından tamamen farklıdırlar. Hatta yapılan araştırmalar bal arılarından daha zeki olduklarını ortaya koymuştur. Nitekim bir deneyde, bir kavgada başka bir böceği yenen eşek arısının, yendiği böceğin zayıf noktalarını aklında tutabildiğini göstermiştir. Bunu yapabilen canlıların sayısı çok azdır. Yine eşek arıları, bal arılarından daha tehlikelidir. Bal arıları insanı bir defa sokabilirlerken eşek arıları birden fazla defa sokabilmektedirler. Çünkü eşek arıları, bal arıları gibi iğnelerini vücutta bırakmazlar. Onlar iğneleriyle birden fazla defa sokarlar. Ve yine eşek arıları diğer arıların aksine etçildirler. Ölü böcek leşleriyle beslenirler.

Eşek arıları hakkında bu bilgileri entomoloji genel kültürünüzü artırmak için vermedim. Sadi Şirazi’nin aklıma gelen şu sözünden dolayı verdim. “Eşek arısından ricamız şu olabilir: Bal vermiyorsan, bari iğneni de sokma...!” Özellikle küfre ve İslam düşmanlarına verdikleri destekle gündeme oturan başta Arap ülke liderleri olmak üzere, bunu yapan kişi kurum ve kuruluşların yaptıklarını gördükçe bu misal söz aklıma geliyor. Nasıl eşek arısının ismi sadece isimden ibaretse, bunların da Müslümanlığı isimden ibarettir. Öyle ya, isminde arı ibaresi olan bir arının bal vermesi lazım. Eğer bal vermiyorsan kendine neden arı diyorsun. Hadi bal vermemeni de anlayışla karşılayabiliriz. Peki neden sokuyorsun. Senden ricamız bal vermiyorsan, bari sokma.

Bu şeref, haysiyet, namus yoksunu eşek oğlu eşek arılar, taşıdıkları Müslüman ismiyle, İslam’a ve Müslümanlara bir fayda vermedikleri gibi, tıpkı eşek arıları gibi kendi kardeşlerini defalarca kez sokuyorlar. Zekalarını da leş yemek için kullanıyorlar. Hem de kendi öz kardeşlerinin leşlerini. “Herhangi biriniz, ölmüş kardeşinin etini yemekten hoşlanır mı? Bak bundan tiksindiniz! “ (Hucurat 12)

Nasıl arı ismini almak tek başına bal yapmak için kâfi değilse… Bal yapmak için o kabiliyette olmak gerektiriyor ise, aynı şekilde her Müslüman ismi taşıyan kişi de Müslüman değildir. Müslüman olma kabiliyetinde olmak gerekir. İsminiz Muhammed olabilir, Selman olabilir, Zeyyad olabilir, ama bu isim tek başına bal yapmaya yetmez. Adınız arı olabilir ama bu eşek arısı olmadığınız anlamına gelmez.

Mücahid Haksever / Habernas