'Avrupa'nın en büyük sorunu salgınla nasıl başa çıkacağını bilmemesi'

Dünyanın en iyi sağlık imkanlarına sahip Avrupa salgınla nasıl başa çıkacağını bilmiyor ve her geçen gün ölümler artıyor.

'Avrupa'nın en büyük sorunu salgınla nasıl başa çıkacağını bilmemesi'

Neredeyse her ülkeyi saran koronavirüs salgınında vakaların her saniye artması, dünyanın en iyi sağlık sistemlerinin pandemiyle mücadelede yetersiz kaldığı gerçeğini de ortaya çıkardı.

Sınır Tanımayan Doktorlar (RSF) örgütünün Covid-19 faaliyetlerinden sorumlu yetkilisi Brice de le Vigne, "Eğer bir kanser hastasıysanız Avrupa'daki bir hastanede tedavi görmek istersiniz" diyor ve ekliyor: "Oysa şimdi, yüzyıldan fazla zamandır bir salgın görmeyen Avrupa ne yapacağını bilmiyor."

Bazı ülkeleri sıkı önlem alınmasında yavaş davranmakla suçlayan Dünya Sağlık Örgütü de salgının kök salmasını engellemede, testlere ağırlık verilmesine ve daha katı hasta takibine iki ay kadar geç kalındığını duyurmuştu.

RSF'den De le Vingne'ye göre Avrupa, pandeminin ilk aşamasında vakaların temas ettiği kişilerin belirlenmesi ve hastalığın nerede ve nasıl yayıldığının izlenmesi gibi epidemiyolojik prensiplerde yetersiz kaldığını hatılatıyor.

Afrika'daki Ebola salgınında, silahlı çatışmaların gölgesindeki en ücra köylerde bile hastalığın izi sürülmüş ve elde edilen veriler her gün resmi makamlarca açıklanmıştı. Covid-19'un çıkış noktası olan Çin'in Wuhan kentinde, virüsün tespit edilmesinden hemen sonra 9 bin kişilik sağlık ekibi kentteki binlerce şüphelinin ve kontak kurdukları kişilerin peşine düşmüştü.

İtalya'da ise bir kişide Covid-19 teşhisi konulduktan sonra, söz konusu şahsın virüsü bulaştırmış olabileceği kişilerin uyarılması genel olarak hastanın kendine bırakıldı. İspanya ve İngiltere'de muhtemel taşıyıcı takibi için kaç kişinin görevlendirildiği ya da kaç kişinin tespit edildiği gibi sorular halen yanıt bekliyor.

"Salgın hastanede önlenmez. Hastaneler sadece salgının sonuçlarıyla mücadele eder."

Düne kadar, salgınla mücadele için yoksul ülkelere bağış gönderen İtalya, İspanya ve Fransa gibi ülkeler bugünse acil yardım alan tarafta.

RSF'den Dr. Chiara Lepora salgının gelişmiş ülkelerdeki kritik sorunları gün yüzüne çıkardığını söylüyor: "Salgın hastanede önlenmez. Hastaneler sadece salgının sonuçlarıyla mücadele eder."

Bazı uzmanlara göre Avrupalı ülkelerde salgını durdurma yetisi ilgili evde yapılan hesaplar çarşıya uymadı. Uluslararası Kurtarma Komitesi'nden Dr. Stacey Mearns, bu yanlış hesaplamada salgının beklenmedik yayılma hızının etkili olduğu görüşünde.

AP