Anneler günü; bir gün değil, her gün

Kapitalist dünyanın para babaları, Cennet'i annelerin ayakları altına sermeyi değil de, parayı ceplerine doldurup, dünyayı kendilerine cennete çevirme derdindeler.

Anneler günü; bir gün değil, her gün

Anneler gününün her gün yerine, yılda bir güne indirgenmesinin maksadı neydi? Maalesef “anneler günü”nü dünyaya hediye edenler, pek de masum niyetli değiller. Kapitalist dünyanın para babaları, Cennet'i annelerin ayakları altına sermeyi değil de, parayı ceplerine doldurup, dünyayı kendilerine cennete çevirme derdindeler.

Anneler gününün yapılmasının nedeni evlat sahibi olup ta belki ayda yılda bir gün, veya hiç bir gün ziyaret edilmeyip darulaczeye terk edilen annelerdir.

Sahi anne ne demektir? Anne denince kelimeler kifayetsiz kalır. Allah (c.c) mübarek ismi Rahim ile anne rahmi aynı anlama gelmektedir. Rahim ismi: Rahmeti ahirette müminleri kuşatan demektir. Anneye verilen merhamet, Rahim isminden gelir, öyle bir merhamet ki ister insan olsun ister hayvan, anne olduğu icin kendi yavrusunu koruduğu gibi, anne rahmetiyle başkasının yavrusunu da koruyup kol kanat gerer.

Bir anne düşünün… Hamileliğin onca meşakatine rağmen kendi sağlığını düşünmeyip “çocuğumun gelişmesi için bu gıdalar ve bu vitaminleri iyi tüketmeliyim, bu gıdalar da çocuk için iyi olmaz tüketmemeliyim” deyip evladı için tabipliğe soyunan bir anne…

Çocuk dünyaya gelince anne onu korumak için  bir muhafız,bir kalkan olur etrafında dört bir yana dönüp nöbet tutar,çocuğa zarar gelmesin diye gecesini gündüzüne katar. Çocuk konuşmaya yeltendiğinde, ona bir rehber öğretmen olur; konuşmasında meramını dile getirmesinde yardımcı olur. Çocuk konuşmaya başlayınca ardı arkası kesilmeyen soruları başlar. Anne bıkmadan usanmadan sabır küpü olup, tekrarlanan soruları sabırla cevaplar. Çocuk ergenlik çağına girince,anne çocuğu iyi yönde eğitmek, zararlı şeylerden korumak için adeta bir psikolog edasıyla problemlerine çare arar.

Böyle fedakar anneler için anneler gününü bir güne indirgemek bedbahtlıktır. Anneye verilen değeri en güzel şekilde Allahın kelamı dile getirmektedir. “Allah’tan başkasına ibadet etmeyin. Anneye ve babaya güzel muamele edin. Şayet onlardan her ikisi veya birisi yaşlanmış olarak senin yanında bulunursa sakın onlara hizmetten yüksünme, “öff! ” bile deme, onları azarlama, onlara tatlı ve gönül alıcı sözler söyle.” (İsra-23)

“Biz insana, anne ve babasına güzel muamele etmesini emrettik. Zira annesi onu nice zahmetlerle karnında taşımış ve nice güçlüklerle doğurmuştur. Çocuğun anne karnında taşınması ve sütten kesilmesi otuz ay sürer. Nihayet insan, gücünü kuvvetini bulup daha sonra kırk yaşına girince“Ya Rabbî! ” der. “Gerek bana, gerek anneme babama lütfettiğin nimetlerine şükür yoluna beni sevk et. Senin razı olacağın makbul ve güzel iş yapmaya beni yönelt ve bana salih, dine bağlı, makbul nesil nasib eyle! Rabbim! Senin kapına döndüm, ben sana teslim olanlardanım.” (Ahkaf-15)

“Biz insana, annesine babasına iyi davranmasını emrettik. Zira annesi onu nice zahmetlerle karnında taşımıştır. Sütten kesilmesi de iki yıl kadar sürer. İnsana buyurduk ki: “Hem Bana, hem de annene babana şükret, unutma ki sonunda Bana döneceksiniz.” (Lokman-14)

Rabbim, yılda bir günü değil,her günü -anne baba hayattayken- onların kıymetlerini bilmeyi, onların verdiği şefkate ve emeğe layık evlatlar olmayı cümlemize nasip eylesin.

Zahide Abay