Almanya'da enflasyon beklentilerin üzerinde çıktı

Almanya'da tüketici fiyatlarındaki artış 2021'in son ayında da devam etti. Tüketici fiyatları 2020 yılının Aralık ayına kıyasla yüzde 5,3'lük artışla, enerji fiyatları ve salgının etkisiyle son 30 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

Almanya'da enflasyon beklentilerin üzerinde çıktı

Almanya'da Federal İstatistik Dairesi Aralık 2021'e ilişkin enflasyon verilerini açıkladı. Tüketici fiyatları 2020 yılının Aralık ayına kıyasla yüzde 5,3'lük artışla, enerji fiyatları ve salgının etkisiyle son 30 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

Almanya Federal İstatistik Ofisi'nin açıkladığı verilere göre, Kasım 2021'de yüzde 5,2 olan yıllık enflasyon, Aralık 2021'de piyasa beklentilerinin üstünde gerçekleşerek yüzde 5,3 oldu.

Bu da Haziran 1992'de görülen yüzde 6,2'lik enflasyonun ardından en yüksek enflasyon oranı olarak kayıtlara geçti.

Enflasyonun yüksek kalmasında, KDV indirimlerinin sona ermesi, tedarik dar boğazları, ham madde ve enerji fiyatlarının artmasının etkili olduğu belirtildi.

2022 öngörüsü

Almanya'da enflasyon oranlarının düşmesinin zaman alabileceğini söyleyen ekonomistler, enerji fiyatlarındaki artışın da enflasyonu bir süre daha yüksek seviyelerde tutmaya devam edeceğini tahmin ediyor. Araştırmacılar, katma değer vergisindeki uygulamanın etkisinin 2022'ye yansımayacağını ancak üretim maliyetlerinin artmasına neden olan tedarik zinciri sorunlarının hâlâ devam ettiğine dikkat çekiyor.