Afganistan'da şiddetin gölgesinde ramazan

Şiddet olaylarıyla dünya gündeminden düşmemesine rağmen Afganistan'da ramazan ayı tüm coşkusuyla devam ediyor.

Afganistan'da şiddetin gölgesinde ramazan

Şiddet olaylarıyla dünya gündeminden düşmemesine rağmen Afganistan'da ramazan ayı tüm coşkusuyla devam ediyor.

Ramazan ayına çatışmaların gölgesinde giren ülkede, iftar saati yaklaştıkça semt pazarlarındaki heyecan da artıyor. İftar ve sahur hazırlıkları için halk, semt pazarlarına akın ediyor.

Başkent Kabil'de halk, ramazanın gelmesiyle canlanan semt pazarlarından iftar ve sahur hazırlıkları için alışveriş yapıyor.

İftarın vazgeçilmezi "cilebi" tatlısı

Afganistan'da iftar sofralarının vazgeçilmezleri arasındaki "cilebi" tatlısı pazarların en çok rağbet gören lezzetlerinden.

Cilebi satıcılarının tezgahlarında iftar saatinin yaklaşmasıyla yoğunluk yaşanıyor. Satıcılar, iftar öncesi müşterilerine tatlı yetiştirebilmek için zamanla yarışıyor.

Un, şeker ve yumurtayla yapılan hamurun yağda kızartılmasıyla servis edilen cilebi, Afgan sofralarının en lezzetli tatlılarından.  

Eski gelenekleri yaşatılıyor

Ülkede yüzyıllardır devam eden bir diğer ramazan geleneği de sahurda et ile hazırlanan Afgan pilavı.

Semt pazarlarında çok sayıda pirinç çeşidi bulmak mümkün. Ülkenin en kaliteli pirinci, kuzeydeki Kunduz vilayetinde yetiştiriliyor. Kunduz'da yetişen pirinç, ülke geneline yetmediği için Pakistan ve Hindistan'dan da ithalatı yapılıyor.

İftarda yeşil çay, Bulani böreği, badem, ceviz ve kuru üzüm

Uzun yıllar savaşla boğuşan ülkede insanlar yoksulluk içerisinde yaşamalarına rağmen, ramazan boyunca komşuları, arkadaşları ve yakınlarını iftara davet ediyor.

İftarda ana yemek olarak genelde Bulani böreği ve ardından meyve tercih edilirken, yeşil çay eşliğinde badem, ceviz ve kuru üzüm tüketiyor.

Ülke nüfusunun yarıya yakınının işsiz olması ve nüfusun büyük bir kısmının yoksulluk sınırının altında yaşaması nedeniyle bazı evlerde iftarda sadece ekmek ve çay tüketiliyor.

AA