Afganistan İslam Emirliği: Tesettür ilahi bir emirdir

Afganistan İslam Emirliği, tüm kadınları İslami tesettüre uymaya çağıran yeni bir emirname yayımladı.

Afganistan İslam Emirliği: Tesettür ilahi bir emirdir

Başkent Kabil'de, Faziletlerin Teşviki ve Ahlaksızlığın Önlenmesi Bakanlığı salonunda düzenlenen toplantıya, aralarında İslam Emirliği'nin resmi sözcüsü Zebihullah Mücahid, Faziletlerin Teşviki ve Ahlaksızlığın Önlenmesi Bakanı Muhammed Halid el-Hanefi ve bir çok yetkili katıldı.

Toplantıda konuşma yapan Emr-i Bil Maruf Nehy-i Anil Münker Bakanı (Faziletlerin Teşviki ve Ahlaksızlığın Önlenmesi Bakanı) Şeyh Muhammed Halid el-Hanefi, İslam'ın kadınlara verdiği hakların hiçbir din tarafından verilmediğine dikkat çekti.

"Kardeşlerimizin iffet, dokunulmazlık ve haysiyet içinde yaşamalarını istiyoruz." diyen Bakan el-Hanefi, "İslami prensipler ve hükümler bizim için her şeyden daha önemlidir. Her şeyden vazgeçebiliriz, ancak dinin hükümlerinden vazgeçemeyiz." dedi.

Tesettürün, Afganistan İslam Emirliği'nin değil, ilahi bir emir ve dini bir zorunluluk olduğunu belirten Bakan el-Hanefi, çocuklar ve yaşlı kadınlar hariç tüm kadınların, şeriatın belirlediği ölçülere göre örtünmesinin zorunlu olduğunu ve hicabın en iyi şeklinin ise "çarşaf" olduğu tavsiyesinde bulundu.

Afganistan İslam Emiri Hibetullah Ahundzade tarafından da onaylanan "tesettür" konusuna ilişkin emirnamenin bundan sonra geçerli olduğunu belirten el-Hanefi, bunun ihlal edilmesine izin verilmeyeceğini söyledi.

Bakan el-Hanefi, alınan kararların yürürlüğe geçirilmesi için ilk aşamada, tesettürün önemi hakkında medya ve üyeler aracılığıyla ailelerin bilgilendirileceğini ve halka açık yerlerde farkındalık çalışmalarının yapılacağını söyledi.

Bakanlık olarak, şeriatın belirlediği tesettür ölçülerine uymayan kadınların, konuya hassasiyet göstermeleri için aile reislerine tavsiyelerde bulunulacağı belirtildi.

Afganistan'daki tesettür uygulamasına karşı yabancı ülkelerde kara propaganda yürüten kadınların hiçbir şekilde Afgan kadınlarını temsil edemeyeceğini belirten el-Hanefi, fitneye yol açmaması için kadınların, şeriat hükümlerine uygun olarak giyinmelerinin gerekliliğine vurgu yaptı.

Bakan el-Hanefi; yolsuzluk, rüşvet, ahlaksızlık ve ahlaki suçların önlenmesinde, Faziletlerin Teşviki ve Ahlaksızlığın Önlenmesi Bakanlığının önemli bir rolü olduğunu ve medyanın bu konuda ilgili bakanlıkla tam bir iş birliği yapması çağrısında bulundu. (İLKHA)