ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Sullivan, Prens Selman ile Cidde’de görüştü: Gündem Yemen ve Sudan

Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Pazar günü Cidde'de ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ile bir araya geldi ve iki taraf en son bölgesel ve uluslararası gelişmeleri ele aldı.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Sullivan, Prens Selman ile Cidde’de görüştü: Gündem Yemen ve Sudan

Beyaz Saray, Riyad ile sık sık yıpranan bağları güçlendirmeyi amaçlayan bir gezide Sullivan'ın veliaht prens, BAE ulusal güvenlik danışmanı Şeyh Tahnoon bin Zayed el-Nahyan ve Hindistan ulusal güvenlik danışmanı Ajit Doval ile "Hindistan ve dünya ile birbirine bağlı daha güvenli ve müreffeh bir Orta Doğu bölgesi konusundaki ortak vizyonlarını ilerletmek için" ortak görüşmelerde bulunduğunu söyledi.

Sullivan'ın toplantısı, ABD-Suudi ilişkilerinin, Suudi liderliğindeki OPEC+ tarafından petrol üretiminde kesintiler ve Washington Post muhabiri Cemal Kaşıkçı'nın 2018'de öldürülmesi konusundaki farklılıklar nedeniyle zarar gördüğü bir dönemin ardından geldi.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, "Yemen'de şu anda 15 ay süren ateşkesi daha da pekiştirmek için görüşmelerde kaydedilen önemli ilerlemeyi gözden geçirdi ve BM öncülüğünde savaşı sona erdirmek ve bir dizi başka konuyu ele almak için devam eden çabaları memnuniyetle karşıladı" denildi.

Açıklamada, Joe Biden'ın Beyaz Saray'daki en üst düzey ulusal güvenlik yardımcısı Sullivan'ın, Sudan'dan tahliye sırasında ABD vatandaşlarına Suudi desteği için veliaht prense teşekkür ettiği belirtildi.

Dışişleri Bakanlığı, ABD özel temsilcisi Tim Lenderking'in Yemen barış çabalarını ilerletmek için bu ayın başlarında Umman ve Suudi Arabistan'a gittiğini söyledi.