Yemen'de Suudi destekli kurulan 'Siyasi Partiler Ulusal İttifakı' ölü mü doğdu

Husilere karşı Yemen'in Hadramevt ilinin merkezi Seyun'da 2015'ten sonra ilk defa Nisan ayında toplanan Yemen Meclisinin ilk oturumu sonrasında siyasi partilerce ilan edilen "Siyasi Partiler Ulusal İttifakı" başarılı olamadı.

Yemen'de Suudi destekli kurulan 'Siyasi Partiler Ulusal İttifakı' ölü mü doğdu

Husilere karşı Yemen'in Hadramevt ilinin merkezi Seyun'da 2015'ten sonra ilk defa Nisan ayında toplanan Yemen Meclisinin ilk oturumu sonrasında siyasi partilerce ilan edilen "Siyasi Partiler Ulusal İttifakı" başarılı olamadı.

İttifakın hedeflerinin, Abdurrabbu Mansur Hadi'yi desteklemek, Husi yönetimine karşı mücadele etmek, siyasi hayatın yeniden ihyası için gösterilen çabaları birleştirmek olduğu belirtilmişti.

Islah Partisi ve eski Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih'in partisi olan Genel Halk Kongresi'nin (GHK) de aralarında bulunduğu 16 siyasi partiden oluşan ittifakta iç ihtilaflar yaşanırken, ilanının üzerinden neredeyse 6 ay geçmesine rağmen henüz kayda değer bir adım atamaması uzmanlar tarafından "ölü doğmuş bir ittifak" yorumlarını beraberinde getirdi.

İttifakta ortaya çıkan ilk ikilem, Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) Güney Geçiş Konseyi güçleri ile savaşan hükümet güçlerini bombalamasına karşı net bir tavır alma konusunda baş gösterdi.

Siyasi fırsatçılık

Yemen Araştırmaları Merkezi Müdürü Doktor Faysal Ali, partilerin hepsinin tek bir açıdan bakılarak değerlendirilemeyeceğini söyledi. Partilerin Hadi'yi desteklemelerinin sebebinin bu destek aracılığı ile çıkar sağlamak olduğunu ifade etti.

Derin ayrılıklar

Yemen merkezli El-Masdar gazetesi genel yayın yönetmeni Ali Fakih, partilerin bir çoğunun yönünü ve etkisini kaybettiğine dikkati çekti.

Fakih, partilerde derin ayrılıkların yaşandığını ve parti tabanlarının ulusal olmayan projelere dağıldıklarını ifade ederek, bunun siyaset kurumunu kucaklayan ve ona bir zemin oluşturan devletin çöküşünün ardından gerçekleştiğini söyledi.

Siyaset analisti ve yazar Yasin et-Temimi, savaşın başlamasının ardından siyasi partilerin tutumlarında büyük değişim olduğunu, bölgesel etkilere kapıldıklarını ve eski husumet dosyalarını açtıklarını ifade etti.

Partilerin halkla olan bağları zayıfladı

Temimi, siyasi partilerin seslerinin cılızlaştığını, Yemen halkıyla olan bağlarının zayıfladığını, halk üstündeki ağırlığını kaybettiğini dile getirdi.

Analist Temimi, partilerin bu şekilde "çuvallamasının", kendilerini yönetim kadrosu ve yapısal açıdan yenileyememelerinden kaynaklandığını belirtti.

El-Mevgia Post internet sitesi genel yayın yönetmeni Amir ed-Dumeyni de siyasi partilerin özellikle savaşın başlamasının ardından durgunlaştığını ve eriyip gittiğini aktardı.

Dumeyni, bu süreçte partilerin, başarılı ittifaklar oluşturma gibi son dönemde elde etikleri kazanımları kaybettiğini ifade etti.

Partilerin etkisi milislere kayıyor

Dumeyni ise savaşın başlaması ile ülkenin içine düştüğü durumun siyasi partilerin etkisini kaybetmesine neden olduğunu ve bu etkinin daha çok silahlı milislere ve savaş alanına doğru kaydığını ifade etti.

Dumeyni ayrıca, siyasi parti liderlerinin bir çoğunun Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'ta bulunmasının, bu partilerin koalisyonun etkisinde kalmasına ve Yemen üzerindeki rolünün zedelenmesine neden olduğuna işaret etti.

AA