Yemen'de açlık çeken çocukların oranı yeni bir rekor kırdı

BM İnsani Yadım Koordinatörü Lise Grande şunları söylüyor: 'Temmuz ayından beri uyarılarımızı yapıyoruz. Yemen korkunç bir gıda krizi ile karşı karşıya ve savaşa son verilmezse Yemenli en genç nesli tamamen kaybedeceğiz.'

Yemen'de açlık çeken çocukların oranı yeni bir rekor kırdı

Yemen'deki BM'Ye bağlı örgütler, ülkenin güneyinde beş yaş altındaki çocuklar arasında akut yetersiz beslenme vakalarının arttığını, acilen tedavi edilmemeleri durumunda 98 bin çocuğun ölüm riskiyle karşı karşıya bulunduğunu açıkladı.

Gıda krizi ve kıtlığın yaşandığı ülkenin durumu 2020 yılında Covid-19 salgını nedeniyle daha da kötüleşti. Ekonomik daralma, seller ve artarak devam eden silahlı çatışmalar Yemen'e ulaştırılmaya çalışılan yardımları da olumsuz etkiledi.

BM Entegre Gıda Güvenliği Bölüm Ayrımı (IPC) analizlerine göre ise güney Yemen'deki beslenme azlığı 2020'de yüzde 10 artışla toplamda 500 bin çocuğu etkiler hale geldi. Hayati tehlikesi olanların oranı ise yüzde 15,5 artarak sayı 100 bin çocuğa ulaştı.

Altı yıldır iç savaş yaşayan Yemenliler ülkenin neresine göçerse göçsün açlık ve kıtlıkla karşılaşıyor. BM İnsani Yadım Koordinatörü Lise Grande şunları söylüyor: "Temmuz ayından beri uyarılarımızı yapıyoruz. Yemen korkunç bir gıda krizi ile karşı karşıya ve savaşa son verilmezse Yemenli en genç nesli tamamen kaybedeceğiz. Bu ülkenin geleceği için geri dönüşü olmayacak bir yıkımdan bahsediyoruz"

"Yemen uçurumdan yuvarlanmaya başladı"

BM'nin Cenevre'deki İnsani İlişkiler Koordinasyon Ofisi (OCHA) yetkilisi Jens Laerkede "Aylardır Yemen'in uçuruma gittiğini söylüyorduk ve artık bu uçurumdan ilk grup insanların düştüğünü görüyoruz. Bu grup 5 yaş altındaki çocuklardan oluşuyor. 100 bine yakını her gün ölüm riski ile karşı karşıya." diyor

"Binlerce kadın ve çocuğun hayatı tehlikede"

UNICEF Yemen Temsilcisi Phillippe Duamelle, binlerce kadın ve çocuğun hayatının tehlikede olduğunu kaydetti.

Duamelle, "Akut yetersiz beslenme, bir temel hizmet paketi aracılığıyla tedavi edilebilir ve önlenebilir. Ancak bunu sağlamak için acil önlemlere ve desteğe ihtiyacımız var." değerlendirmesinde bulundu.

UNICEF Temsilcisi Duamelle, BM ve ortaklarının şiddetli akut yetersiz beslenmeden muzdarip çocukların tedavisi de dahil olmak üzere beslenme programlarını acilen genişletmek için 20 milyon dolardan fazlasına ihtiyacı olduğunu aktardı.