Tunus diktatörü camilere kendi posterlerini astırıyor

Tunus’ta dış destekli diktatör Cumhurbaşkanı Kays Said gerçekleştirdiği ‘kansız darbe’ sonrası iyice zıvanadan çıktı. Anayasada yer alan "Tunus'un dini İslam'dır" ibaresini çıkartan Said, şimdide kendi posterlerini camilere asmaya başladı.

Tunus diktatörü camilere kendi posterlerini astırıyor

Tunus'ta gerçekleştirdiği ‘Kansız Darbe’ ile eleştirilere tabi tutulan dış destekli diktatör Cumhurbaşkanı Kays Said'in son hamlesi, büyük tepkiye yol açtı.

Halkın çoğunluğunun katılmayıp boykot ettiği anayasa referandumundan sözde "zafer" elde etmesi sonrası Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said'in posterleri camilere asıldı.

Tunus'ta öfkeye yol açan bu hareket, Said'in "tam bir diktatör izlenimi verdiği" şeklinde yorumlandı.

Tunus'ta şaibeli referandum! Halk boykot etti: Düşük katılımdan "evet" kararı çıktı

Tunus'taki Sidi Ali Ben Avn bölgesindeki bir caminin minaresine asılan Said'in posterleri halk tarafından tepkiyle karşılandı.

Sosyal medya platformlarında olayı eleştiren Tunuslular, "Kays Said kişi kültü oluşturmaya çalışıyor." ifadesini kullandı.

Tunuslular bu girişimin Said'in yüceltilmesi amacı taşıdığını ve kamusal alandaki tarafsızlık prensiplerine aykırı olduğunu savundu.

Halkın tepkisinin ardından posterlerin kaldırıldığı belirtilirken, "Tek Adam" olarak nitelendirilen Tunus cumhurbaşkanı, parlamentoyu askıya alarak ve hükümeti feshederek "kansız darbe gerçekleştirmişti.

DİKTATÖR SAİD'İN ALDIĞI TARTIŞMALI KARARLAR

Tunus Cumhurbaşkanı Said, 25 Temmuz 2021'de ilan ettiği olağanüstü kararlarla ülkede darbe sürecini başlatmış oldu.

Meclisin çalışmalarını donduran ve milletvekili dokunulmazlıklarını kaldıran Said, 22 Eylül 2021'de yeni kararnamelerle yetkilerini genişleterek yürütme organını tamamen kendine bağladı.

Said, 7 Şubat'ta da Yüksek Yargı Konseyinin feshedildiğini duyurdu. Tunus Cumhurbaşkanlığından 12 Şubat'ta yapılan açıklamada, Yüksek Yargı Konseyini fesheden ve yerine geçici bir konsey oluşturulmasını öngören kararnamenin Said tarafından imzalandığı bildirildi.

6 Ocak'ta aralarında Nahda Hareketi lideri ve Meclis Başkanı Raşid el-Gannuşi, Merzuki, Tunus'un Kalbi Partisi Lideri Nebil el-Karvi, eski Savunma Bakanı Abdulkerim Zubeydi, eski Başbakanlardan İlyas el-Fahfah, Yusuf Şahid, Mehdi Cuma ve Hamadi el-Cibali'nin de bulunduğu 19 kişinin "seçim ihlalleri işledikleri" suçlamasıyla mahkemeye sevk edilmelerine karar verildi.

28 Mayıs'ta, Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi’nin de aralarında yer aldığı 34 kişi için yurt dışına seyahat yasağı getirildi.

Tunus'ta siyasi krizi körükleyerek kaos ortamı oluşturan BAE ve batı destekli diktatör Cumhurbaşkanı Kays Said son olarak İslama karşı hazımsızlığını gözler önüne sererek devleti 'dinsiz'leştirme operasyonu başlattı. 22 Haziran 2022'de Tunus'un mevcut anayasasında bulunan "Devletin dini İslam'dır" ibaresinin diktatör Kays Said tarafından hazırlatılan yeni anayasa taslağından çıkartılacağı belirtildi.

Tunus'ta anayasa taslağının hazırlanmasından sorumlu Yeni Cumhuriyet İçin İstişare Komitesi Başkanı Sadık Beliyd, Cumhurbaşkanı Kays Said'in resmi gazetede yayımladığı anayasa taslağını kabul etmedi. Beliyd, 3 Temmuz'da yaptığı açıklamada "Cumhurbaşkanlığı tarafından yayınlanan anayasa metni ciddi tehlikeler ve tuzaklar barındırıyor.” değerlendirmesinde bulundu.

BAE ve Batı destekli Said'in aldığı bu kararlar başta Nahda Hareketi olmak üzere halkın büyük bir kesimi tarafından"darbe" olarak nitelendirilyor.