Trump, Sudan'ın İşgalci İsrail ile anlaşmasının yolunu açtı

Trump, Hartum'un İşgalci İsrail ile ilişkileri normalleştirmesinin habercisi olduğuna inanılan Sudan'ı 'Terörü Destekleyen Ülkeler' listesinden çıkaracağını resmen açıkladı.

Trump, Sudan'ın İşgalci İsrail ile anlaşmasının yolunu açtı

Trump, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Sudan'daki yeni hükümet, ABD'li terör kurbanlarına ve ailelerine 335 milyon dolar ödemeye razı oldu. Bu para ödendiğinde, Sudan'ı 'Terörü Destekleyen Ülkeler' listesinden çıkaracağım." ifadesini kullandı.

New York Times gazetesinin aktardığına göre, İşgalci İsrail ve Sudan birkaç gün içinde normalleşme anlaşması imzalayacaklar.

Trump'ın twitinden dakikalar sonra Sudan Başbakanı Abdullah Hamdok minnettarlığını twitledi. "Çok teşekkür ederim, Başkan Trump!

Netanyahu ile gizlice görüşen Sudan'ın fiili lideri Korgeneral Abdül Fettah el Burhan da aynı dakikalarda aynı yolu izleyerek, "Sudan'da yaşanan tarihi değişimi" kabul ettiği için Trump yönetimine "derin takdirlerini" iletti.

ABD-Sudan anlaşmasının ayrıntıları kamuoyuna açıklanmadı ancak The New York Times geçen ay Sudanlı yetkililerin İsrail ile ilişkilerin normale dönmesini sağlamak karşılığında 3 ila 4 milyar dolar yardım talep ettiğini bildirmişti.

AB karardan memnun

Avrupa Birliği (AB), ABD'nin Sudan'ı terörü destekleyen ülkeler listesinden çıkarma kararını memnuniyetle karşıladı.

AB Konseyi Başkanı Charles Michel, soysal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Sudan halkının yıllardır süren izolasyonu nihayet sona eriyor." ifadesini kullandi.

Timesofisrael, Ajanslar