Taliban Raşid Dostum’un ‘şatafatlı’ sarayını ele geçirdi, Dostum Özbekistan’a kaçtı

Afganistan’da Türkiye’ye yakınlığıyla tanınan Taliban karşıtı eski Devlet Başkanı Yardımcısı Raşid Dostum, Mezar-ı Şerif’ten kaçtı ve Özbekistan’a sığındı. Taliban, Özbek general Dostum’un şatafatlı sarayının görüntülerini yayınladı.

Taliban, Afganistan’da kilit önem taşıyan Mezar-ı Şerif’i dün ele geçirdi. Belh vilayetinin merkezi Mezar-ı Şerif, aynı zamanda Özbek General Raşid Dostum’un sarayının da bulunduğu kent.

Taliban’ın hızla ilerlemesi üzerine geçtiğimiz günlerde Türkiye’den Afganistan’a geçen eski Afganistan Devlet Başkanı Yardımcısı Raşid Dostum, önce Kabil’e inmiş, ardından kendisine bağlı az sayıda savaşçıyı da yanına alarak Mezar-ı Şerif’e geçmişti.

Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani de birkaç gün önce Mezar-ı Şerif’e geçerek Raşid Dostum ve Belh Vilayeti Valisi ve Cemiyet-i İslami’nin lideri Ata Nur Muhammed ile görüşmüştü. İki isim de Türkiye’ye yakınlıkları ile biliniyor.

Mezar-ı Şerif’teki Afgan askerleri dün savaşmadan kenti Taliban’a terk etti. Şehirdeki 84 Afgan askeri de Özbekistan’a sığındı.

Özbekistan’a sığınanlar arasında Raşid Dostum ve Ata Nur Muhammed’in bulunduğu kaydedildi.

Afgan halkının savaş ve yoksulluğa gömülmesine rağmen Dostum’un böylesine şatafatlı bir saraya sahip olması sosyal medyada tepki çekti.