Suudi Arabistan'a çifte korona darbesi

Suudi Arabistan, koronavirüs krizinde hem virüsün kendisiyle hem de petrol fiyatlarının düşüklüğünden kaynaklanan gelir kaybına ek olarak ülkenin önemli gelir kaynaklarından biri olan hacdan gelen gelirler de bu yıl devre dışı kalacağı için bunların ekonomik etkileriyle savaşıyor.

Suudi Arabistan'a çifte korona darbesi

Suudi Arabistan korona krizinde iki cephede savaşıyor: Virüsün kendisiyle ve petrol fiyatlarının olumsuz etkisiyle.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Birliği'nin (OPEC) nisan ortasında aldığı kararla üye ülkeler petrol üretimini büyük miktarlarda azaltma konusunda uzlaşmıştı. Buna göre mayıs ve haziran aylarında günlük üretim 9,7 milyon varil kadar azaltılacak. Bu da şimdiye kadarki üretimde yüzde 10'luk düşüşle OPEC tarihinin en büyük indirimi anlamına geliyor.

Ancak koronavirüs salgını petrol üretimini kısmayı daha da zorlaştırdı. Salgın nedeniyle dünya çapında gündelik yaşama getirilen kısıtlamalar petrol tüketiminde yüzde 30'luk azalmaya neden oldu. Alıcı ülkelerin depolama kapasiteleri tükenmeye başlarken tüketimdeki azalma nedeniyle ham petrol fiyatları daha da düşüyor. Yani petrol rezervleri, sahiplerine ekstra maliyet getirmeye başladı.

Korona vakalarında hızlı artış

Petrol fiyatlarındaki krize paralel olarak ülkede koronavirüs vaka sayısı da hızla artıyor. Salı günü itibarıyla Amerikan Johns Hopkins Üniversitesi verilerine göre Suudi Arabistan'daki vaka sayısı 10 bin 500'e, can kaybı 103'e yükseldi. Son bir haftadır vaka eğrisi hızla yukarı doğru ilerliyor. 17 Nisan'da kayıtlı 7 bin 142 vaka varken dört günde vaka sayısında yüzde 30'un üzerinde artış yaşandı.

Yabancı işçiler tehlikede

Ülkede sayıları 9 milyonu bulan yabancı misafir işçiler küçük, dar evlerde dip dibe yaşıyor ve enfeksiyonun yayılmasında önemli bir etken oluşturuyor. Bazı Suudi firmalar yabancı işçilere iş vermeyi durdurdu, maaşlar da kesildi. İşçilerin durumu belirsiz.

2030 vizyonu

 

Berlin merkezli Bilim ve Politika Vakfı'nda (SWP) Yakın ve Ortadoğu ile Afrika Araştırma Grubu'nun Direktörü Stephan Roll, petrol fiyatlarında koronavirüs nedeniyle yaşanan düşüşün, prensin "2030 vizyonu" açısından kısa vadede ağır bir darbe anlamına geldiğini belirtiyor. Roll, petrol fiyatlarının düşüklüğünden kaynaklanan gelir kaybına ek olarak ülkenin önemli gelir kaynaklarından biri olan hac turizminin de bu yıl devre dışı kalacağına dikkat çekiyor.

Kriz ülkeyi zayıflatabilir

 

SWP'den Stephan Roll, petrol fiyatlarındaki düşüş ve koronavirüs salgınının getirdiği çifte zorluğun Suudi Arabistan açısından siyasi ve ekonomik risk oluşturduğunu ve bunun ülkenin yönetim şekliyle bağlantılı olduğunu belirterek "Ülkede çok fazla belirsizlik ve kestirilememezlik var. Duruma ve amaca özel kararlar alma eğilimi görülüyor. Dinamik güç merkezi kontrol altında değil. Tüm bunlar ülkenin krizden ekonomik açıdan zayıflayarak çıkacağı anlamına gelebilir" diyor.

DW