Sudan Geçici Egemenlik Konseyi, HDG'ye 'savaşın durması' için şartlarını açıkladı

Ülkesindeki savaşın sona ermesini Hızlı Destek Güçlerinin (HDG) şehir ve köylerden çekilmesine bağlayan Sudan Geçici Egemenlik Konseyi Başkanı Abdülfettah Burhan, "Buralardaki varlıkları işgale ve sakinlerinin yerlerinden edilmesine neden oluyor" dedi.

Sudan Geçici Egemenlik Konseyi, HDG'ye 'savaşın durması' için şartlarını açıkladı

Egemenlik Konseyi tarafından yapılan açıklamaya göre Burhan pazar günü Port Sudan'da, Muhammed Şambas başkanlığındaki Afrika Birliği'nin Sudan Üst Düzey Mekanizması'ndan bir heyetle bir araya geldi.

Açıklamada Burhan'ın heyete; askeri taraf ile siyasi güçler arasındaki ortaklığın bir anlaşmaya varılamaması nedeniyle bozulduğunu belirttiği, 25 Ekim 2021'den bu yana yaşanan siyasi gelişmeler hakkında kapsamlı bir rapor sunduğu ve Burhan'ın o dönemde yaşananların bir "darbe" olduğunu reddettiği ifade edildi.

Toplantı sırasında Burhan; Afrika Birliğine olan güvenin yeniden tesis edilmesi ve Afrika Birliği'nin savaşı sona erdirecek çözümler sunma kabiliyetini, Sudan'ın örgütün tam teşekküllü bir üyesi olarak ele alınmasına bağladı.

Şambas ise Sudan'da savaşın durdurulması ve istikrarın sağlanması gerektiğini vurguladı ve Afrika Mekanizması'nın bu krize çözüm bulma konusundaki istekliliğini dile getirdi.

27 Ocak 2021'de Afrika Birliği, Burhan tarafından alınan olağanüstü tedbirlerin ardından Sudan'ın kıta bloğundaki üyeliğinin "sivil liderliğindeki geçiş dönemi yetkililerinin etkili bir şekilde restorasyonuna kadar" askıya alındığını duyurmuştu.