Sabır kahramanlarının bayramı mübarek olsun / Mücahid Haksever

Bir ay boyunca nefsin istek ve arzuları karşısında sabreden siz sabır kahramanı kardeşlerimizin bayramını tebrik ediyorum. Rabbim bir dahaki Ramazana kadar bu hal üzere kalmayı bizlere nasib etsin inşallah.

Sabır kahramanlarının bayramı mübarek olsun / Mücahid Haksever

Kur'an'da Fatiha süresinde cenabı Allah kendini bize tanıtırken zikrettiği ilk sıfatı “Rab” sıfatıdır. Rabbın bir anlamı da terbiye eden demektir. Cenabı Allah insanı terbiye eden en büyük mürebbidir.

Cenabı Allah’ın kullarıı terbiye etmek için kullandığı bir metod da kullarını ibadetlerle terbiye etmektir. Tüm ibadetlerin görünen maddi boyutunun yanında, bir de manevi bir boyutu vardır. İbadetlerin gayesi de işte bu manevi boyuttur. İdrak etmiş olduğumuz Ramazan ayının manevi boyutlarından en önemlisi de bize kazndırmış olduğu sabırdır. Sabrın akla gelen ilk anlamı, başa gelen bela ve musibetler karşısında şikayetten kaçınmadır. Yaratılmış­tan şikayet edilebilir ama Allah’tan asla şikayet edilemez.Nitekim Hz. Eyyub (as) başına gelen onca musibet karşısında: "Şeytan bana bir yorgunluk ve azab dokundurdu." buyrmuş, Al­lah (cc)da onu şu sözleriyle övmüştür: "Gerçekten biz onu sabredici bulmuştuk."

Sabrın bir diğer anlamı da, nefsi mek­ruh karşısında boyun eğmekten korumaktır. Nefsi ibadette sebat etmesi ve masiyeti emretmesi noktasında ona isyan etmesidir. Çünkü nefis kişiyi günahlara sürüklemek vesilesiyle kendine esir ve köle yapar. Onu zillet ve rezilliğe sürükler. Bu yönüyle sabır, bela ve musibetler karşısında sabretmekten daha zor ve sevabı da daha fazladır.  İşte Ramazan ayı, Rabbimizin bir ay boıyunca nefsimizin esaretinden kurtulup kamil bir mümin olma noktasında rabbimizin bizi terbiye ettiği ayın adıdır. Haşa rabbimiz bizi aç bırakmak bize eziyet etmek için bu ayı bize farz kılmamışıtır. Ayette hastalık ve sefer sebebiyle orucun başka günlerde kaza edilebilmesine olanak sağlanması da bunun delilidir. Meselae insan sağlığı olunca Rabbimiz emirlerin geçici bir süreliğine devamlı olması halinde kalıcı olarak askıya alıyor.

Bir ay boyunca nefsimiz bu sabır dersiyle uysallaşıyor. Çünkü bir ay boyunca nefis hiçbir arzu ve amacaına ulaşamıyor. Allahın insandan istediği insan modeli de tam da budur. Günün tamamında Allah ile beraber olmak. Gündüz oruç tutmakla, mukabelelerde Kuran okumakla, fiter vermek, teravih namazı kılmak, sahura kalkmak vs günün her anında izkir halindedir insan. Bu yönüyle idrak edilen Ramazan günahları yakar. Kulu cennete Reyyan kapısından içeri sokar. Asıl önemli olan ise Ramazan da aldığımız bu sabır dersini ramazandan sonra da sürdürebilmektir. Bu da ancak, Ramazanda sabrımızı arttıran amilleri, Kuran okumayı, camiye düzenli gitmeyi, her an zikirle meşgul olmayı devam ettirmekle mümkün olabilir.

Bir ay boyunca nefsin istek ve arzuları karşısında sabreden siz sabır kahramanı kardeşlerimizin bayramını tebrik ediyorum. Rabbim bir dahaki Ramazana kadar bu hal üzere kalmayı bizlere nasib etsin inşallah. Dualrınızda bizi de unutmamanız dileğiyle Allaha emanet olun.