Rusya'nın Ukrayna saldırısı sonrası, AB kendi ordusunu kuruyor

Bugüne kadar askeri bir gücü bulunmayan Avrupa Birliğinin Brüksel’de bir araya gelen Dışişleri ve Savunma Bakanları, AB tarihinde ilk kez askeri bir yapının kurulmasına yeşil ışık yaktı.

Rusya'nın Ukrayna saldırısı sonrası, AB kendi ordusunu kuruyor

AB; Rusya'nın, Ukrayna'ya saldırısı sonrası ABD ve NATO'nun geari planda durarak sadece silah yardımı ve bir takım yaptırımlarla yetinmesi karşısında alternatif peşinde.

Belçika'nın başkenti Brüksel'de bir araya gelen AB Dışişleri Bakanları ve Savunma Bakanları, AB'nin savunma ve güvenlik politikaları konusunda ortak politikalara yön verecek “Stratejik Pusula'' belgesini kabul etti.

Toplantının ardından basın toplantısı düzenleyen AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, AB'nin 5 bin askerden oluşan ve gerekli durumlarda hızlı ve etkin cevap verme amacıyla kullanılabilecek askeri bir oluşum için karar aldığını açıkladı.

“AB gerektiğinde kendi vatandaşlarının güvenliğini sağlayabilme kapasitesine sahip olmalıdır'' ifadelerini kullanan Borrell, söz konusu yapının ülke orduları arasında verimli bir koordinasyon sağlamasının hedeflendiğini aktardı.

NATO'YA ALTERNATİF Mİ OLACAK?

AB'nin kurmayı öngördüğü askeri yapının bir AB ordusu olmadığını söyleyen Borrell, “Bu yapı NATO'ya alternatif değil'' ifadelerini kullandı.

AB'nin mevcut savunma ve güvenlik harcamalarının 200 milyon euro olduğunu ve bunun üye ülkelerin gayrisafi milli hasılaya (GSMH) göre yüzde 1,5'luk bir orana tekabül ettiğini belirten Borrell, “Aynı işi iki kez yapmadan NATO'nun askeri kapasitesine ek olacak yeni askeri harcamalar yapmamız gerekiyor. Bizim bu harcamalarımız Rusya'nın kapasitesinden 3-4 kat daha büyük'' diye konuştu.

AB ÜLKELERİ SAVUNMA HARCAMALARINI ARTIRDI

Rusya'nın Ukrayna saldırısı sonrası Avrupa ülkeleri savunma harcamalarını arttırmaya başladı.

İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra savunmaya dair ciddi yatırımlar yapmayan Almanya, Rusya'nın saldırgan hamlelerinin ardından, ordusunu güçlendirmek için bu yıl 100 milyar euroluk bir bütçe ayırmaya karar verdi.

Almanya’nın ABD’den F-35 savaş uçakları satın almaya karar verdiği ve prensip anlaşmasının sağlandığı belirtilmişti.

İtalya'da Temsilciler Meclisi, hükümetten savunma harcamalarını artırmasını istedi

İtalya'da Temsilciler Meclisi, Mario Draghi liderliğindeki geniş koalisyon hükümetine, gayri safi yurt içi hasılanın (GSYİH) yüzde 2'sini savunma harcamalarına ayırmaya çağıran bir karar kabul etti.