Rusya'dan Müslüman Tatarlara yönelik baskı ve gözaltılar

Rus işgali altındaki Kırım’ın Kremlin kontrolündeki yönetimi, Kırım Tatarlarına uygulanan baskılara bir yenisini daha ekledi. İşgalci güçlerin birçok Kırım Tatarının evine baskın düzenlediği bildirildi.

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da işgalci güçler, yarımadanın farklı yerlerinde yaşayan bir dizi Müslüman Kırım Tatarının evine baskın yaptı. Kırım Dayanışması sivil teşkilatından yapılan açıklamaya göre, aramalar; Ernest İbragimov (Bahçesaray), Lenur Seydametov (Bahçesaray), Yaşar Şihametov (Baydar köyü), Azamat Eyupov (Karasubazar), Timur Yalkabov (Akmescit) ve Abdulboriy Mahamadaminov (İçki bölgesi) ile Oleg Fedorov’un (Bahçesaray) evinde gerçekleştirildi.

İşgalciler, evlerinde arama yapılan 7 kişiyi güya “terör örgütünün faaliyetlerini organize etmek ve ilgili örgütün faaliyetlerine katılmak” ile suçluyor. Kırım’ın işgalci güçlerinin baskın sonucunda Lenur Seydametov, Timur Yalbakov, Azamat Eyupov, Yaşar Şihametov, Abdulboriy Mahamadinov, Ernest İbragimov ve Oleg Fedorov’u alıkoyduğu aktarıldı.

Evlerinde arama yapılan tüm Kırımlıların, Müslüman siyasi tutsaklara destek verdiğini belirten avukatlar, “Bugün alıkonulan kişiler mahkemeler önünde düzenlenen barışçıl eylemlere katılan insanlar. Kırım’da düzenlenen çeşitli etkinliklerin organizasyonunda yer alırlardı. Şimdi ise aktif oldukları için baskıya uğradılar.” dedi.

Rusya Federal Güvenlik Servisinden (FSB) bu sabah yapılan açıklamada, Rusya’nın güneyinde ve işgal edilen Kırım’da güya Takfir wal-Hijra örgütünün üyelerinin gözaltına alındığı iddia edildi.

Kafkas Center, qha.com