Pompeo: 'Biz Çin'i değiştiremezsek Çin bizi değiştirecek'

ABD Dışişleri Bakın Mike Pompeo, biz Çin'i değiştirmezsek Çin bizi değiştirecek diyerek, Pekin yönetimine karşı yeni ittifakların kurulabileceğini açıkladı.

Pompeo: 'Biz Çin'i değiştiremezsek Çin bizi değiştirecek'

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, California eyaletinin Yorba Linda ilçesindeki Richard Nixon başkanlık kütüphanesinde Çin ile ilgili kapsamlı ve sert bir konuşma yaptı. ‘’Komünist Çin ve Özgür Dünyanın Geleceği’’ başlıklı konuşmada Pompeo, Çin Komünist Partisi ve Xi Jinping’e yüklendi, gerekirse Pekin’e karşı yeni bir ittifak kurulabileceğini söyledi.

Çin’le diyalog kurmanın işbirliği ve kültür alışverişi adına parlak bir gelecek yaratmasını umduklarını belirten Pompeo, ‘’Şimdi ise Çin Komünist Partisi dünyaya verdiği sözleri tutmadığı için yüzümüzde maskelerle oturup pandemi kaynaklı can kayıplarını sayıyoruz; Hong Kong ve Şincan’dan gelen toplumsal baskı haberlerini okuyoruz. Çin’in Amerikan istihdamına ve şirketlerine darbe vuran ticari istismarının korkunç istatistiklerini görüyoruz. Bir yandan da Çin ordusunun güçlenip daha da tehditkar hale gelmesini izliyoruz’’ dedi.

‘’Eski paradigma çöktü’’

Pompeo, ‘’Xi Jinping’in hayalini kurduğu Çin yüzyılını değil de özgür bir 21’inci yüzyıl istiyorsak, bugün artık şu acı gerçeği kabul etmek durumundayız: Çin’le körü körüne diyalog öngören eski paradigma çöktü. Bunu sürdürmemeliyiz. Bu yaklaşıma dönmemeliyiz. Başkan Trump’ın da ortaya koyduğu şekilde, Amerikan ekonomisini ve yaşam tarzımızı koruyan yeni bir stratejiye ihtiyacımız var.’’ diye konuştu.

''Artık yeter''

Mike Pompeo, Adalet Bakanı William Barr’ın geçen haftaki ‘’Çin’i yönetenlerin nihai amacı ABD ile ticaret yapmak değil ABD’ye akın etmek’’ sözlerine de atıfta bulunarak, Pekin’in ABD’ye ait fikri mülkiyet haklarını ve ticaret sırlarını çaldığını hatırlattı. Pekin’in tedarik zincirlerini Amerika’dan çekerek üzerine bir de köle iş gücünü eklediğini belirtti.

Uluslararası camiaya çağrı

Bazı ülkelerin, Çin’e karşı ABD’nin yanında durma cesaretini şu an için göstermediğini söyleyen Pompeo, ‘’Bir NATO müttefikimiz Çin piyasasına erişiminin kısıtlanacağı korkusuyla, Hong Kong’un özgürlüğü için destek çıkmadı. Bu yüreksizlik, tarihsel olarak halkına zarar verir. Aynı hataları tekrarlamayalım. Çin sorunu Avrupa, Afrika, Güney Amerika ve özellikle de Hint Pasifiği’ndeki demokrasilerin çaba göstermesini gerektiriyor’’ ifadelerini kullandı.

Yeni ittifak sinyali Hemen harekete geçilmediği taktirde, Çin Komünist Partisi’nin özgür ülkelerin inşa ettiği kurallara dayalı düzeni bozacağını ve özgürlükleri yavaş yavaş yok edeceğini söyleyen Pompeo gerekirse Çin’e karşı yeni bir ittifak kurulabileceğinin sinyalini verdi. ‘’Belki benzer düşünen ulusların yeni bir grup oluşturma vakti gelmiştir. Demokrasilerden oluşan yeni bir ittifak. Araçlarımız var

‘’Özgür dünya Komünist Çin’i değiştiremezse, Komünist Çin’in özgür dünyayı değiştireceği’’ uyarısında bulunan Pompeo, tehlike açık. Bugün bir uyanış yaşanıyor. Özgür dünya bugün yanıt vermeli. Asla geçmişe dönemeyiz’ diyerek sözlerini tamamladı.

VOA