Peygamber varisi iki alim Hacı Ömer Efendi ve Ekrem Doğanay-2/ Mücahid Haksever

Bolu’nun Yeniçağa ve Gerede ilçelerine gittiğinizde adeta bu iki hoca efendinin manevi kokusunu hissedersiniz. Gülün kokusunu burnumuzla hissettiğimiz gibi bu iki alimin manevi kokusunu da bıraktığı eserlerden hissedersiniz. Bu iki hoca efendi ve yetiştirdikleri talebeleri, Bolu’nun bu iki ilçesini adeta iki ilim havzasına çevirmiştir.

Peygamber varisi iki alim Hacı Ömer Efendi ve Ekrem Doğanay-2/ Mücahid Haksever

İkinci alimimiz Ekrem Doğanay Hoca Efendi’dir. Kendisi Hacı Ömer Efendi’nin talebesidir. O da Hocası gibi kendisini ilim ve irfana adayan bir alimdi. Bolu’nun Yeniçağa kuran kursunda binlerce hafız yetiştirdi. Kendisini ziyaret edemedim. Gittiğimin ilk haftası vefat etti. Onun cenaze namazına katılmak nasip oldu. Kendisi hem Kuranı Kerim hafızı hem de hadis hafızıydı. Binlerce hadisi ezberlediğini talebeleri anlattı bana.

Bolu’nun Yeniçağa ve Gerede ilçelerine gittiğinizde adeta bu iki hoca efendinin manevi kokusunu hissedersiniz. Gülün kokusunu burnumuzla hissettiğimiz gibi bu iki alimin manevi kokusunu da bıraktığı eserlerden hissedersiniz. Bu iki hoca efendi ve yetiştirdikleri talebeleri, Bolu’nun bu iki ilçesini adeta iki ilim havzasına çevirmiştir. Bolunun yerlisi olan imamların büyük çoğunluğu ya bu iki hocanın bizzat kendilerinin ya da onların talebelerinin talebesidir. Bazen, bazı mevlit ya da cenaze merasimleri vesilesiyle toplanan hocalara baktığımda hemen hemen bu hoca efendilerin yüzde sekseni onların talebelerinden oluşuyordu.

Bu iki hoca efendi sadece medresede talebe okutmakla yetinmediler. Gündelik yaşantı da halkla iç içeydiler. Onların sorunlarıyla ilgileniyor evlerde sohbetler yapmak suretiyle onların manevi yaşantılarında da büyük rol oynuyorlardı. Bu çalışmaları, halkın üzerinde o kadar etkili oluyordu ki, bu hoca efendilerin tasvip etmediği bir şeyin bu ilçelerde yapılabilmesi neredeyse imkansızdı. Örneğin Ekrem Doğanay hoca efendi sigaradan nefret ederdi. Bundan dolayı Yeniçağa’lılar Ekrem hoca efendi görür diye dışarıda sigarayı korkarak içerdi. Halkın onlara olan teveccühü dolayısıyla, yerel seçimlerde, genelde bu hoca efendilerin tasvip ettiği kişiler belediye seçimlerini kazanırdı.

Hoca efendilerin namı sadece Bolu’da değil, Bolu dışında da yayılmıştı. Örneğin bir keresinde Ekrem Doğanay hoca efendi şu anki cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul belediye başkanlığı döneminde bir iş için İstanbul büyükşehir belediyesine uğruyor. Kapıdaki sekretere başkan beyle görüşme talebini iletiyor. Sekreter randevusuz bunun mümkün olamayacağını söyler. Hoca efendi başkan beye Ekrem Doğanay’ın görüşmek istediğini söylemesini ister. Sekreter bunun mümkün olamayacağını söylemekle beraber yine de başkan beyi arar. Az sonra başkan koşar adımlarla önünü ilikleyerek Hoca Efendi’nin yanına gelir elini öpüp içeri buyur eder. Sekreter hanım şaşkın bakışlar altında olanları izler. Hiçbir resmi unvan ve makamı olmayan bu zata koskoca İstanbul belediye başkanının bu saygısına bir anlam veremez. Sayın Cumhurbaşkanı, sonraki dönemlerde hocaefendinin hatırasına duyduğu saygıdan dolayı Bolu’da O’na yakın kişilere partisinde yer verir.

Bolu’daki mecburi ikamet yıllarımda bu iki hoca efendinin talebeleri, başta Ekrem hocanın naipleri Mustafa Akmanşen ve Ahmet Öztürk hocalar olmak üzere bana sahip çıktılar. Kol kanat gerdiler. Aradan geçen onca yıllara rağmen onların iyiliklerini asla unutmadım, unutmayacağım. Bu vesileyle Bolu’nun manevi mimarları Hacı Ömer Efendi ve Ekrem Doğanay hocalara Allahtan rahmet diliyorum. Mecburi ikamet yıllarımda bana destek olan tüm Bolulu kardeşlerime, hasseten Dörtdivan ilçesi ve Bünüş köyü sakinlerine şükranlarımı sunuyorum. Sizleri asla unutmayacağım.

O yıllarda bir kardeşimizle beraber Hacı Ömer Efendi’yle bir röportaj yaptık. Onu kamerayla kaydettik. Eğer o kaseti bulursam, bu tür yayınlara düşkünlüğüyle tanıdığım Rehber Tv’de yayınlanması için, Rehber Tv yönetiminden ricada bulunacağım.

Bir dahaki yazımızda buluşuncaya dek Allaha emanet olun dualarınızı bekliyorum.

Mücahid Haksever / Habernas