Pakistan'dan Keşmir açıklaması

Pakistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zahid Hafız Çavdri, Keşmir meselesinde ülkesinin pozisyonunda değişiklik olmadığını bildirdi.

Pakistan'dan Keşmir açıklaması

Başkent İslamabad'da parlamentonun Keşmir Komitesine bilgi veren Çavdri, Hindistan ve Pakistan arasında 25 Şubat'ta imzalanan Keşmir sınırındaki ateşkese, "mutlak riayet edilmesi" konusundaki anlaşmanın Keşmir Kontrol Hattı'nın her iki tarafındaki insanların hayatlarını korumayı hedeflediğini belirtti.

Pakistan'ın Keşmir halkını tüm uluslararası forumlarda desteklemeye devam edeceğini söyleyen Çavdri, "Pakistan'ın Keşmir meselesinin diyalog ve Birleşmiş Milletler (BM) kararları doğrultusunda çözülmesine dair duruşunda kesinlikle değişiklik yok." diye konuştu.

Çavdri'nin açıklaması, Hindistan ve Pakistan arasında son dönemdeki olumlu gelişmelerin ardından geldi.

Pakistan Maliye Bakanı Hammad Azhar, bugün yaptığı açıklamada, Hindistan'dan bazı ürünlerin ithalatına onay verdiklerini söylemişti. Pakistan, Yeni Delhi yönetiminin 5 Ağustos 2019'da Cammu Keşmir'in özel statüsünü kaldırmasına ilişkin kararının ardından Hindistan ile ekonomik ilişkileri askıya almıştı.

Modi ve Han mektuplaşmıştı

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Pakistan Başbakanı İmran Han'a 23 Mart'ta gönderdiği mektubunda şu ifadelere yer vermişti:

"Komşu ülke olarak Hindistan, Pakistan halkıyla samimi ilişkiler arzuluyor. Bunun için terörden ve düşmanlıktan arındırılmış bir güven ortamı şart. Ekselansları, insanlık için bu zor zamanda, size ve Pakistan halkına Kovid-19 salgınının zorluklarıyla başa çıkmanız konusunda en iyi dileklerimi iletmek istiyorum. Ekselansları, lütfen bunları en yüksek saygımın ifadeleri olarak kabul edin."

Pakistan Başbakanı Han, dün Hindistan Başbakanı Modi'ye gönderdiği mektupta, "Güney Asya'da kalıcı bir barış ve istikrarın, Hindistan ve Pakistan arasındaki sorunların ve özellikle Keşmir meselesinin çözümüne bağlı olduğuna inanıyoruz." değerlendirmesinde bulunmuştu.

AA