Pakistan'da yeni hükümet protestoların gölgesinde göreve başladı

Pakistan’da 'güvensizlik' oylamasıyla düşürülen İmran Han hükümetinin ardından meclis tarafından Başbakan olarak atanan Şahbaz Şerif’in koalisyon hükümeti yüzbinlerce Han taraftarının düzenlediği protesto gösterilerinin gölgesinde yemin ederek görevine başladı.

Pakistan'da yeni hükümet protestoların gölgesinde göreve başladı

Pakistan'da Ulusal basındaki haberlere göre, Cumhurbaşkanı Arif Alvi’nin rahatsız olması sebebiyle yemin törenini Cumhurbaşkanı Vekili ve Senato Başkanı Muhammed Sadık Sanjrani gerçekleştirdi.

Törende Sanjrani'nin okuduğu yemin metnini tekrarlayan koalisyon hükümeti üyeleri görevine başladı.

Pakistan'da halk meydanlara indi: İmran Han'a büyük destek

Basında, törenin dün planlandığı ancak Cumhurbaşkanı Alvi’nin yemin törenini gerçekleştirmeyi reddettiği gerekçesiyle bugüne ertelendiği belirtilmişti.

Kabinede 31 federal bakan ve 3 bakan yardımcısı yer alıyor. Bununla birlikte kabinenin gelecek günlerde genişletileceği belirtiliyor.

Koalisyon hükümetinde yer alan isimlerin hangi bakanlıkları yöneteceği daha sonra açıklanacak.

İmran Han hükümeti düşmüştü

Ülkede 3 dönem başbakanlık yapan Navaz Şerif'in kardeşi Şahbaz Şerif, mecliste 11 Nisan'da düzenlenen seçimde 174 oy ile salt çoğunluğun desteğini alarak başbakan olarak atanmıştı.

Pakistan'da parlamentoda 10 Nisan'da yapılan güven oylaması sonucu 174 hayır oyu alan İmran Han hükümeti düşmüştü.

İmran Han hükümetinin, Meclis'te yapılan güvensizlik oylamasında muhalefetin oylarıyla düşürülmesinin ardından halk meydanlara inmişti.

Başta Peşaver ve Karaçi olmak üzere ülkenin büyük şehirlerinde yüzbinlerce kişinin katıldığı mitingler düzenlendi.

İmran Han: Komplonun arkasında ABD var!

Öte yandan, Muhalefetin mecliste düzenlediği güvensizlik oylamasıyla başbakanlıktan düşürülen Pakistan Adalet Hareketi (PTI) Genel Başkanı İmran Han, yaşananların hükümetine karşı kurulan bir komplo olduğunu ve bu komplonun arkasında ABD'nin yer aldığını belirtiyor.

Han daha önce muhalefetin kuracağı bir hükümeti tanımayacağını belirterek "Pakistan'da "ithal edilmiş" bir hükümeti asla kabul etmeyeceklerini söylemişti.

Dış destekle hükümeti ele geçirdiğini ifade ettiği muhalefete de seslenen Han, "Yeni seçimler bir an önce duyurulmalı aksi halde halk meydanlara inmeye devam edecek" şeklinde konuşmuştu.

İmran Han: ABD’ye askeri üs vermediğim için hükümetimizi devirdiler