Myanmar'ın Arakanlı Müslümanlara yönelik 'soykırım' davası Lahey'de devam ediyor

Myanmar'ın Arakanlı Müslümanlara yönelik soykırım işlediği suçlamasıyla Uluslararası Adalet Divanı'nda (UAD) görülen davada Nepido yönetiminin itirazları dinlenecek.

Myanmar'ın Arakanlı Müslümanlara yönelik 'soykırım' davası Lahey'de devam ediyor

Hollanda'nın Lahey kentinde dört gün sürecek duruşmalarda ülkeyi kimin temsil edeceği ise belirsizliğini koruyor. Soykırımın sorumlusu olarak gösterilen Aung San Suu Çii, 1 Şubat 2021'deki darbeden bu yana cezaevinde bulunuyor.

Cunta yönetimini eleştirenler, gölge bir sivil yönetim olan Ulusal Birlik Hükümeti'nin (UBH) Lahey'deki duruşmalarda ülkeyi temsil etmesi gerektiğini söylüyor.

BM'nin en yüksek yargı organında davayı açan Gambiya, Myanmar'ın Arakanlı Müslümanlara soykırım yaptığını kabul etmesini istiyor.

Myanmar'daki askeri yönetimin muhalifleri, ülkenin UAD'de uluslararası yaptırımlara tabi olan hukuk ekibine iki yetkili atadıklarını kaydetti.

Myanmar Hesap Verebilirlik Projesi direktörü Chris Gunness, "Myanmar, Uluslararası Adalet Divanı'nda ağır insan hakları ihlallerinden ve hukukun üstünlüğünü ihlal etmekten cezalandırılan kişiler tarafından temsil ediliyor. Bu yasadışı cunta Myanmar'ı temsil etmemeli." dedi.

Gambiya'yı temsil eden avukatlar, 2019'daki duruşmalarda Myanmar ordusu tarafından işlenen soykırımla ilgili ayrıntıları haritaları, uydu görüntülerini ve fotoğrafları hakimlere gösterdi.

Bunun üzerine mahkeme, aldığı geçici kararda Myanmar'a Rohingyalılara karşı soykırımı önlemek için elinden geleni yapması gerektiğini kaydetti.