Myanmar'daki askeri yönetimin lideri insanlığa karşı suç işlemekle suçlanıyor

İngiltere merkezli sivil toplum kuruluşu Myanmar Hesap Verebilirlik Projesi (MAP), Myanmar'daki askeri yönetimin lideri General Min Aung Hlaing'ın "insanlığa karşı suç işlediğine" ilişkin Uluslararası Ceza Mahkemesine (UCM) delil sundu.

Myanmar'daki askeri yönetimin lideri insanlığa karşı suç işlemekle suçlanıyor

MAP, yaptığı yazılı açıklamada, UCM'yi, Myanmar'daki protesto hareketine karşı şiddetli baskının bir parçası olarak işkencenin yaygın ve sistematik kullanımıyla ilgili ceza soruşturması açmaya çağırdı.

MAP Direktörü Chris Gunness, yaptığı açıklamada, "Gayrimeşru darbenin lideri, emrindeki güvenlik güçlerinin toplu vahşet suçları işlemesinden cezai olarak sorumludur." değerlendirmesinde bulundu.

Gunness, Myanmar'daki askeri yönetimin liderine karşı tutuklama emri çıkarmak için gerekçelerin çok büyük olduğuna inandıklarını vurguladı.

Myanmar'da işkence kullanımının yaygın, sistematik ve devlet politikaların bir sonucu olduğunu göstermek için UCM'ye net deliller sunduklarını aktaran Gunness, "Bu açıkça insanlığa karşı suçların eşiğini karşılamaktadır." ifadesini kullandı.

Gunness, MAP’ın, Uluslararası Ceza Mahkemesine sunduğu kanıtların, Min Aung Hlaing'in kendisine kadar uzanan suçlar için cezai sorumluluk bağlamında güçlü bir dava ortaya koyduğunun altını çizdi.