Myanmar'da mayın ve patlayıcılar 1052 sivilin ölümüne neden oldu

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), 2023'te Myanmar’da 1052 sivilin mayınlar ve diğer patlayıcılar sebebiyle hayatını kaybettiğini, mağdurların yüzde 20'sinden fazlasının çocuk olduğunu bildirdi.

Myanmar'da mayın ve patlayıcılar 1052 sivilin ölümüne neden oldu

UNICEF'ten yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"UNICEF tarafından açıklanan yeni veriler, Myanmar'da tırmanan çatışmalarda farklı taraflarca kullanılan kara mayınları ve diğer patlayıcı mühimmatların kullanımından kaynaklanan, aralarında çok sayıda çocuğun da bulunduğu sivil kayıplarda endişe verici bir artış olduğunu ortaya koyuyor. 

UNICEF'in Uluslararası Mayın Bilinci ve Yardım Günü'nde yayınladığı veriler, 2023 yılında mayın ve patlayıcı mühimmat olaylarından dolayı doğrulanmış 1052 sivil kaybının meydana geldiğini gösteriyor. Bu sayı, 2022'de kaydedilen 390 olayın neredeyse üç katı. Kurbanların yüzde 20'sinden fazlası çocuk.

UNICEF Doğu Asya ve Pasifik Bölge Direktörü Debora Comini, "Kara mayınlarının kullanılması yalnızca kınanacak bir durum değil, aynı zamanda uluslararası insani hukukun ihlali anlamına da gelebilir. Çatışmanın tüm taraflarının sivillerin, özellikle de çocukların güvenliğine ve refahına öncelik vermesi ve bu ayrım gözetmeyen silahların kullanımını durdurmak için acil adımlar atması zorunludur." dedi.

Myanmar'daki çatışma son aylarda genişlerken, başkent Naypyitaw dışında ülkenin neredeyse tüm eyalet ve bölgelerinin kara mayınlarından etkilendiği bildiriliyor.

Myanmar şu anda dünya çapında kara mayınları ve patlayıcı mühimmatın en yoğun şekilde kirlendiği ülkeler arasında yer alıyor."